Lågutbildade diskrimineras när de mejlar kommunen

Människor som har låg utbildning behandlas sämre än högutbildade när de tar kontakt med kommunen. "Resultatet var förvånande tydligt", säger en forskare.

När kommunen fick mejlfrågor om skolval visade det sig att lågutbildade diskriminerades i svaren.

När kommunen fick mejlfrågor om skolval visade det sig att lågutbildade diskriminerades i svaren.

Foto: isabell Höjman/TT

Uppsala2020-09-20 21:02

Det visar en ny rapport från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) i Uppsala.  

– Man vet att det brukar finnas etnisk diskriminering till exempel från liknande undersökningar i USA. Men färre har tittat på klasskillnader, säger statsvetare Per Adman från Uppsala universitet.  

Det är han och kollegan Jonas Larsson Taghizadeh som har undersökt om utbildningsnivån spelar roll i kontakten med kommuner. I ett experiment skickade de ut mejl till landets alla kommuner från påhittade personer som sa sig fundera på att flytta dit och ställde frågor om skolval och förtur. Hälften av mejlen var undertecknade av namn på en person och med titeln legitimerad tandläkare. Andra hälften hade enbart ett namn som avsändare. 

– Resultatet visade att de högutbildade fick vänligare svar, de blev mer ofta hjärtligt välkomnade till kommunen och fick utförligare svar, säger Per Adman. 

Alla mejl fick dock inte svar. Men i högen av dem som inte fick svar fanns inga tydliga skillnader mellan tandläkarmejlen och de som saknade titel. Det var bland svaren som diskrimineringen kunde upptäckas.  

– Det som förvånade oss var att skillnaderna var så tydliga, säger Per Adman. 

Han anser inte att diskrimineringen sker medvetet utan att den beror på omedvetna processer. En förklaring kan vara att personen som svarar är stressad av för många arbetsuppgifter, en annan är att de kan ha en föreställning att högutbildade är mera krävande och då är det lika bra att svara tydligt och utförligt med en gång annars får de bara ett nytt mejl att besvara. Att lågutbildade associeras med sociala problem och större ekonomiska kostnader är en annan teori.   

– Men det är spekulationer. Vi har gjort en uppföljande studie med mejl till landets alla rektorer med liknande frågor och kompletterande fakta. Syftet är att ta reda på orsakerna bakom diskrimineringen, säger Per Adman. 

Den förväntas blir klar i början av nästa år. 

– Vi har lagar om att alla ska behandlas lika av statliga och kommunala tjänstemän. Det är en demokratisk grundvärdering. För att bekämpa diskriminering är det viktigt att veta så mycket som möjligt om den, säger Per Adman.

Han tillägger att det finns undersökningar som visar att människor som blir diskriminerade mår sämre än andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!