Medvind för uthyrd personal

Katten bland hermelinerna blev en hermelin bland katterna. Så beskriver ekonomiforskaren Henrik Bäckström bemanningsföretagens utveckling. Här har det fortfarande ingen kris i sikten.

Uppsalaföretaget Magdalenas kontorstjänster.

Uppsalaföretaget Magdalenas kontorstjänster.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-01-19 08:16
Reklamfilmerna om jobbsnyltaren Nisse från Manpower och allhjälparen Poolia har snart blivit verklighet. Åtminstone om man får tro före detta Uppsalaforskaren Henrik Bäckström, numera vd för branschförbundet Bemanningsföretagen.
- Ingen annan bransch har en liknande utveckling just nu, sedan år 2000 har den vuxit med 170 procent. Bemanningsföretag är ett fenomen som kommit in i alla branscher och sektorer på den svenska arbetsmarknaden. Och de är här för att stanna.

Bemanningsföretagen är relativt okänsliga för lågkonjunkturer. Branschen växer fortfarande när andra börjar få det svettigt.
Bemanningsföretagen har ruckat på etablerade tankesätt och strukturer.
- När vi för tio år sedan gick upp till metallarbetarnas fackförbund för att prata kollektivavtal, skrattade de bara och sa "det kan ni glömma, vi har organiserat metallarbetare i hundra år, så här kan man inte göra", berättar Henrik Bäckström.
Företagsidén att hyra ut personal kom till Sverige redan för drygt hundra år sedan, då arbetslösa kvinnor sålde maskinskrivnings- och bokföringstjänster för att kunna försörja sig. Men det tog tid för dessa privata arbetsförmedlingar att bli accepterade.

År 1935 infördes en lag som förbjöd dem. Först 1993, efter att det bildats flera företag som helt enkelt struntade i lagen och långt efter att det första kollektivavtalet upprättats, hävdes lagen.
Den mest kända historien är troligtvis den om pionjären Ulla Murman som 1953 startade Stockholms Stenografservice. Framgångssagan förtäljer att hon blev stämd och dömd i högsta domstolen, men till den måttliga bötessumman 200 kronor, kanske delvis på grund av att de sekreterare som skrev ut domen var anställda och uthyrda av henne själv.

Att bemanningsföretagen skulle innebära en större otrygghet för de anställda på arbetsmarknaden, som en del oroar sig för, håller inte Henrik Bäckström med om.
­­- Det är tvärtom. Anställningstryggheten är större i bemanningsföretagen än i andra företag, eftersom det finns stora möjligheter för de anställda att byta jobb när konjunkturen svänger. Kan du tänka dig att gå från bilmontering till förskola, kan du göra det inom samma kollektivavtal. Och det finns alltid en garantilön som backup.




FAKTA/Bemanningsföretagen i Sverige


2007 fanns det drygt 500 bemanningsföretag i Sverige, med omkring 60 000 årsanställda (dubbelt så många jobbade någon gång under året i branschen) och med en omsättning på 21 miljarder kronor. Bemanningsbranschen omfattar tjänsterna personaluthyrning, rekrytering, entreprenad, omställning och jobbförmedling.
Representationen av utlandsfödda är dubbelt så hög i bemanningsföretag jämfört med andra branscher.
Tre röster om bemanningsföretag

Gunilla Erngren, kontorschef på Manpower Uppsala, ser en fortsatt hög och på vissa håll till och med en ökad efterfrågan av deras tjänster, trots lågkonjunkturen.
- Delvis tror jag det beror på att Uppsala inte är en stad som påverkas särskilt mycket av lågkonjunkturen eftersom det inte är en industristad. Men bemanningsbranschen har också ökat totalt sett i Sverige och världen, sättet att anställa har förändrats.
Någon förändring i vilken kompetens företagen efterfrågar har hon inte heller märkt.
- Det är ungefär samma. Det enda jag märkt av konjunktursvängningen är att kunderna är något mer avvaktande.


Susanne Werngren är kontorschef på Adecco Uppsala. De erbjuder bland annat omställningstjänster, det vill säga coachhjälp till företag som behöver säga upp personal.
- Vi har en stor ökning av sådana kunder nu. Det känns förstås tvådelat, det är tråkigt att många drabbas av nedskärningar men det är ju positivt för vår del, säger hon, som ser sin egen bransch som väldigt stabil.
- Jag ser det verkligen som en framtidsbransch. Fler företag ser bemanningsföretagen som en del av personalplaneringen. Vi har till slut blivit en erkänd arbetsgivare och en aktör att räkna med på marknaden.


Ekonomen Magdalena Jansson kan sägas vara en typisk representant för bemanningsbranschen, åtminstone sett ur ett historiskt perspektiv. För 27 år sedan startade hon Uppsalaföretaget Magdalenas kontorstjänster efter att ha blivit uppsagd.
- Min arbetsgivare hade inte råd att ha mig på heltid men behövde hjälp med redovisningen. Då tänkte jag att det ju måste vara fler som behöver det.
Och nog anade hon rätt. Två gånger har Magdalena fått ta emot Dagens industris Gasellpris för företagare som fördubblar sin omsättning på fyra år, och elva år i rad har hon legat på AAA-listan över de mest kreditvärdiga företagen i landet.
Hon och chefskollegerna håller med om att branschen må ha många kvinnliga chefer i just Uppsala, men ser den i övrigt som en högst jämställd bransch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om