Medvind för Scandinova

Uppsalaföretaget Scandinova har all anledning att jubla. Trots pågående finanskris rullar miljonordrar in på löpande band. Nu planerar företaget att expandera verksamheten ytterligare.

Uppsala2009-10-01 08:01
- Det här är extremt på många sätt. Vår totala orderingång sedan vi drog i gång 2003 är på drygt 100 miljoner kronor. Och hälften av dessa har kommit in det senaste året, berättar företagets vd Mikael Lindholm.

Scandinova specialiserar sig på system för pulsgeneratorer. De används bland annat inom röntgen- och mikrovågssystem. Kunderna finns också inom medicinen vid exempelvis cancerterapi, och inom forskningen används komponenterna bland annat i partikelacceleratorer.
- Vår marknad är ganska stabil och inte så konjunkturkänslig. Trots att våra maskiner betingar ett pris på ett par hundratusen till flera miljoner kronor så har de stora maskinerna sålt bäst, trots finanskrisen, säger Mikael Lindholm.

Företaget har utvecklat en typ av teknik baserad på halvledare, kraftiga nog att kunna ersätta de elektronrör som hittills har dominerat som komponenter i pulsgeneratorer.
- De måste vara skyddade mot höga spänningar och hög effekt. Och det är vad vi har lyckats med. Det har varit stora utmaningar att lösa detta problem, säger Mikael Lindholm.

Uppfinningen gjordes 1995, men det är nu den börjar bära frukt. Enligt Mikael Lindholm räknar Scandinova med att expandera inom de kommande åren.
- Bara i år har vi rekryterat fem personer i Uppsala med omnejd. Och vi rekryterar fortfarande. Åtminstone 5-10 personer till kommer att behövas det närmaste året.
Företaget har 17 anställda, men en stor del av arbetet läggs ut på andra företag som bland annat förädlar detaljerna. De har också ett antal representanter utomlands som arbetar på kommission.
- Vi har valt att lägga ut mycket av arbetet lokalt. Eftersom kostnaderna för våra system mest ligger i materialkostnader så är det ingen idé att förlägga produktionen utomlands, säger Mikael Lindholm.

Framgångssagan för Scandinova kan bli än mer imponerande i framtiden. Partikelfysiklaboratoriet Cern i Genève har hittills beställt komponenter för 5 miljoner kronor.
Sven Röjwall, investeringsansvarig på Industrifonden, som är delägare i företaget, spekulerar i att utvecklingen inom Cern samt de planerade anläggningar i Lund - ESS och Max-Lab, kan ge framtida ordrar i miljardklassen.
Fakta:

Scandinova

Knoppades av från företaget Scanditronix (Nu IBA) 2001.
Verksamheten drog i gång 2003.
Företaget har i dag 17 anställda: Administrativ personal, ingenjörer samt inom produktionen.
Har hittills producerat 80 olika system i 17 olika länder
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!