I människans natur ligger att efter svåra händelser, så som brottssituationer, vilja reda ut, få svar, bearbeta och kunna gå vidare.
- Om man har bränt ner någons hus är det förklarligt att man har fruktansvärt dåligt samvete. Men vad kan man göra åt det? Kan man säga hur dumt det blev? Räcker det med att säga förlåt? säger Sara Nyström, socionom och medlare på Uppsala kommuns medlingsverksamhet.
Hon anser att medling är en bra hjälp för gärningspersonen att få ta ansvar och berätta för den drabbade att man ångrar sig.
Kollegan Jonas Galfvensjö konstaterar krasst att det enda som skulle kunna göra allt bra till hundra procent är att vrida tillbaka tiden.
- Men det går ju inte. Då finns medlingen som ett hjälpmedel till att få svar och försöka gå vidare, säger han.
- En medling löser inte allt och raderar inte alla känslor. Det kommer krävas mer tid att bearbeta det som har hänt men en medling är ett stort steg framåt för båda parter, säger Sara Nyström.
I lagen står det att alla kommuner ska erbjuda medling mellan förövare och brottsoffer. Lagen riktar sig främst till unga gärningsmän och brottsutsatta i alla åldrar. Uppsala kommuns ungdomscentrum har sedan 1995 haft en etablerad medlingsverksamhet. De arbetar främst med gärningspersoner 12-21 år gamla även om lagen inte anger någon övre gräns. De två medlarna håller i ungefär en medling varje vecka. Brotten är ofta "vanliga ungdomsbrott" som misshandel, skadegörelse, olaga hot, rån, stölder och snatteri.
Den som utfört brottet får efter ett erkännande frågan om medling från polisen, socialtjänsten eller frivården. Är personen intresserad får den ett erbjudande om ett förmöte. Samma erbjudande når den brottsutsatte. Under förmötena berättar båda två om vad som har hänt, vad det har fått för konsekvenser, hur de vill att medlingen ska utformas och framför allt vad de vill ha ut av en medling .
- Vi gör också en bedömning och kollar av så att gärningspersonen inte gör det för att "mamma ska bli glad". Det måste finnas en egen drivkraft och motivation till att göra allt bättre, säger Sara Nyström.
Medlingen kan sedan ske före, efter eller parallellt med rättegången. Möjligheten till medling finns till för båda parter.
- För brottsoffers del är en medling viktig, stärkande, givande och läkande. Som brottsoffer kan man själv kontakta oss om man är intresserad av en medling, berättar Sara Nyström.
Medlingsverksamheten utvärderas i efterhand av de deltagande parterna. På en femgradig skala får de märka ut hur positiv upplevelsen var, svaret blir ofta en fyra eller femma. Samtidigt som medlingsverksamheten i Uppsala fungerar bra tycker Sara Nyström att medling inte blivit så känt och etablerat som tanken var från början.
- Det blir alltid mycket frågor och rädslor när vi först tar kontakt. Det måste bli mer känt i Uppsala, säger Sara Nyström vars erfarenhet är att många inte vet vad medling innebär och de som vet vad det är har ofta fördomar.
- Vissa brottsoffer tackar nej eftersom de tror att gärningspersonen då kommer få ett lindringare straff.
I Sverige innebär medling ingen strafflindring. Det är ett komplement till rättegången som behandlar de mellanmänskliga faktorerna. En vanlig fråga under en medling är "Varför blev offret just jag?"
- Medling ska ge ökad förståelse, bättre mående och vara en pusselbit
för att komma vidare. Det kan bli väldigt känslosamt, säger Jonas Galfvensjö.
Sara Nyström berättar att en medling kan innebära en möjlighet att vända livet. Att man genom en medling får en chans att visa att man inte är en kriminell person som saknar empati.
- Många känner att de gjort ett misstag men att det inte är så de vill vara som personer, kriminella. Just därför ser vi på medling som något brottsförebyggande.
- Jag tror inte att det förminskar händelsen i sig. Snarare blir det mer konkret och realistiskt. Personen kommer att straffas hur många gånger personen än ber om ursäkt. De vill bara få berätta att de är ångerfyllda och vill försöka göra allt bättre.