– Vi vet att många valde att hoppa av i samband med att kyrkan separerades från staten 2000. Kyrkoavgiften blev också förtydligad på skattesedlarna och för dem som redan hade en svag relation till kyrkan, blev det ett slutgiltigt avgörande att gå ur, säger Mats Lagergren som är pressekreterare för Svenska kyrkan i Uppsala Stift.
Den 15 september är det kyrkoval i Sverige, och alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år kan rösta på lokal, regional och nationell nivå. Jonas Bromander, som är chef för Svenska Kyrkans analysenhet, säger att i motsats till vad många tror ökar antalet medlemsutträden under de år som det är kyrkoval.
– Det finns en teori om att de människor som redan har en svag relation till kyrkan påminns om medlemskapet när röstkorten skickas hem, och att de sedan tar ställning till om de vill fortsätta vara medlemmar eller inte.
Uppsala skiljer sig inte anmärkningsvärt från övriga delar av landet när det gäller medlemsavhopp. Däremot visar statistiken att väldigt många som bestämmer sig för att gå ur kyrkan gör det under studentåren.
– Den flesta utträden görs av personer som är mellan 21 och 45 år. Studenttiden är en period då många väljer att gå ur kyrkan, vilket kan ha viss betydelse för Uppsala som är en studentstad, säger Jonas Bromander.
Ungefär 6 av 10 som väljer att lämna kyrkan är män och samma fördelning gäller även inträden i kyrkan, där 6 av 10 är kvinnor.
Mats Lagergren berättar att trots de utträden som skett under det senaste decenniet, börjar det ske en viss stabilisering. År 2012 gick 317 personer i Uppsala med i Svenska kyrkan, det högsta antalet på flera år.
– Vi ser nu en liten men tydlig trend där fler går in i kyrkan, utöver de 10 000-tals som varje år döps som små. Det hänger delvis samman med att dopet sedan 1996 är medlemsgrundande, säger Mats Lagergren.
Bland Uppsalas fem största församlingar har medlemsantalet minskat med ungefär 20 procent de senaste tolv åren. Den församling som har tappat mest är Gottsunda där bara 49 procent av befolkningen är medlemmar. Minst förändring har skett i Skuttunge och Viksta, två väldigt små församlingar där cirka 82 procent av befolkningen tillhör Svenska kyrkan.