Medier i knät på företagen?
Medierna berättar det företagen vill att de ska berätta, visar en avhandling vid Uppsala universitet som läggs fram på torsdagen. Enligt forskaren Josef Pallas, företagsekonom, beror att de båda parternas intressen sammanfaller.
- Företagen har lärt sig hur medierna fungerar. På informationsavdelningarna finns kunskaperna i form av före detta journalister eller andra med kommunikationsbakgrund, säger han.
Att medierna spelar med beror på den ekonomiska verkligheten i medieföretagen. Ytterst få redaktioner har resurser att göra dagligdags göra jobb som till exempel den aktuella märkningen av kött på Ica.
- Det finns inte utrymme för någon större research då man hela tiden måste producera nyheter. Då är det tacksamt att företagen kommer med sin information, intressena sammanfaller, säger Josef Pallas.
Han poängterar att hans studier inte innefattar några stora skandaler utan beskriver det vardagliga samarbetet mellan företag och journalister. På alla företag finns speciella relationer till utvalda journalister som är viktiga för deras budskap i känsliga frågor, till exempel om det är fråga om personalminskningar.
- Det handlar inte om vänskap utan om professionella relationer, att man till exempel vet vilken person man kan ringa vid alla tider på dygnet. Det är en nödvändighet för att det ska fungera. Vissa journalister briefas också regelbundet med mer exklusiv information.
Under sitt arbete med avhandlingen har han mött stor öppenhet hos företagen. Men eftersom det handlar om kommunikationsstrategier har företagen valt att förbli anonyma. I sina samtal med medierna har han haft större problem. Att prata om dessa relationer är inte alltid populärt bland dem som anser sig granska makten.
- Det har bitvis varit svårt. Vid några tillfällen har jag också fått avbryta kontakterna, säger Josef Pallas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!