Kirurgveckan startade på måndagen och hålls nu för första gången i Uppsala. Bland programpunkterna finns tumörkirurgi och kirurgiska behandlingar av diabetes.
– I övrigt är programmet mycket brett med allt från överviktskirurgi till barn- och plastikkirurgi. Onsdagens huvudtalare kommer från Sydafrika och talar om kirurgi ur ett folkhälsoperspektiv, berättar Per Hellman, professor och överläkare i kirurgi på Akademiska sjukhuset.
Nästa vecka övertar ortopederna stafettpinnen, med särskilt fokus på ortopediska operationer på äldre patienter. Röntgenveckan avslutar de medicinska veckorna som totalt väntas locka runt 6 000 deltagare.
I det stora tältet på Vaksala torg samlas utställare av medicinteknisk utrustning och annat utbud med vårdanknytning. Tältet står kvar under hela perioden, men säljare och innehåll byts ut. Under kirurgiveckan finns här gott om verktyg för att skära, sticka eller laga den mänskliga kroppen.
Vid en simulator för titthålskirurgi visar Tomas Ragnarsson hur blivande läkare kan öva på att ta bort en galla, laga en blindtarm eller försegla ett blodkärl. Skulle eleven misslyckas så färgas skärmen röd, som i vilket splatter-dataspel som helst:
– Fast här är syftet förstås lite mer seriöst. Man kan öva med en hel operationssalsbesättning och direkt få betyg på sina insatser, berättar Tomas Ragnarsson.
I närheten trycker Lars-Johan Larsson på en knapp och skjuter ut en böjd nål ur en metallhylsa, en svensk uppfinning för att förbättra precision och patientsäkerhet vid kirurgingrepp.
Strax intill står Försvarsmakten, med uppdrag att locka vårdpersonal till en insats i rikets tjänst. Förutom ett myller av föreläsningar och seminarier riktade till vårdpersonal hålls flera föreläsningar för allmänheten i Grönwallsalen på Akademiska sjukhuset under veckorna. Överviktsbehandling och den åldrande ryggen är ett par av ämnesrubrikerna.