Medicinfel vanligt när patienten åker hem

Det är vanligt att det uppstår fel i medicineringen när patienter som normalt får sina läkemedel i dospåsar från apoteket skrivs in och ut från sjukhus.

Uppsala2012-01-16 07:53

En del fel är så allvarliga att patienterna riskerar svåra biverkningar när de tar medicinerna efter att ha kommit hem igen.

Det framgår av en studie vid Akademiska sjukhuset, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften Journal of Evaluation in Clinical Practice.
– Fastän systemet med i förväg dosförpackade läkemedel ska öka patientsäkerheten verkar utskrivningen från sjukhus att vara dess svaga punkt. Det är uppenbart att det behövs förebyggande åtgärder för att minimera risken för fel, säger apotekaren Ulrika Gillespie, doktorand vid Uppsala universitet och en av de ansvariga för undersökningen.

Mer än 180 000 patienter i Sverige är i dag anslutna till det datorbaserade så kallade ApoDos-systemet. Systemet innebär att apoteket ser till att alla läkemedel som en patient ska ta vid ett och samma tillfälle förpackas och levereras i noga märkta påsar. När en patient ligger inne på sjukhus gäller dock inte denna rutin. I stället gör en sjuksköterska på avdelningen i ordning läkemedlen under sjukhusvistelsen. Sedan återgår patienten till ApoDos-systemet när han eller hon skrivs ut från sjukhuset.

När patienter skrivs ut från Akademiska sjukhuset får de som en särskild service med sig sådana dosförpackade läkemedel som ska räcka för två veckors medicinering i hemmet. Inte så svårt kan man tycka, men den nya studien visar att det lätt uppstår fel när uppgifter om patientens medicinering – och förändringar av den som gjorts på sjukhuset – överförs från det ena systemet till det andra. Denna överföring görs ofta av underläkare och rätt ofta under tidspress.

I en fjärdedel av 290 granskade fall upptäcktes fel när uppgifter från sjukhusets läkemedelslistor överfördes till beställningen av nya ApoDospåsar från apoteket. Som mest fanns hela 14 fel i en enda beställning. Ju fler läkemedel patienten använde, desto större var risken för att fel skulle uppstå. Det vanligaste felet var att läkemedel som skulle ha funnits med i beställningen av ApoDos utelämnats, men det var också ganska vanligt med fel som gällde i vilken dos, hur ofta och i vilken form patienterna skulle ta sina läkemedel. Ibland förekom det att läkemedel som patienten inte längre skulle ta ändå fördes över till ApoDos-beställningen.
– Dessbättre hade de flesta av felen nog ingen större betydelse för patienternas hälsa, men i några fall kunde de ha fått allvarliga följder. Ett exempel är när en patient skulle byta från en blodtrycksmedicin till en annan, men båda fanns med på beställningen. Om patienten tagit dem skulle hon förmodligen behövt läggas in akut på sjukhuset igen, säger Ulrika Gillespie.

Hon är övertygad om att Akademiska sjukhuset inte är ensamt om detta problem.
– Det är med största sannolikhet lika stort på landets alla sjukhus, men det är ovanligt att man mäter det som vi har gjort i vår studie, säger Ulrika Gillespie.

Vad kan göras för att förebygga fel i läkemedelsordinationen i samband med att patienter skrivs ut från sjukhus?
– ApoDos kan ge en falsk känsla av trygghet, men i och med att vi nu har identifierat problemet har vi goda möjligheter att förhindra felmedicinering i framtiden. ApoDos-beställningarna ska kontrolleras innan de går iväg och vi kommer att arbeta med att förbättra rutinerna, säger Ulrika Gillespie.

Fakta ApoDos

ApoDos är ett system där apoteket förpackar läkemedel i dospåsar. Varje dospåse innehåller de tabletter och kapslar som patienten ska ta vid ett och samma tillfälle.

Systemet är till för patienter som medicinerar med många olika läkemedel, oftast äldre, och som kan ha svårt att själva hålla ordning på dem alla. ApoDos fungerar oftast bra för personer med stabil medicinering när de är i hemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!