Medicin kan lyfta it-branschen
Uppsala borde vara en bättre it-stad än vad den är och ett av skälen är att företagen inte är tillräckligt inriktade på kommersialisering och marknadsföring.
IT i världsklass, Per Adolfsson, VD Microsoft Sverige
Foto: Staffan Claesson
- Vi är inga krämare, vi pratar bara kvalitet, sammanfattade en av åhörarna debatten.
Uppsala har flera hundra verksamma it-företag. Grogrunden i it-sektorn är god, med ung befolkning och stark kompetensförsörjning från Uppsala universitet, som har världsledande forskning inom informationsteknologi, och högre internationellt anseende på it-området än något annat svenskt universitet, inklusive KTH och Chalmers.
Uppsala borde vara en ledande it-stad och på företagssidan borde man åtminstone ligga i nivå med Linköping. Men it-sektorn har förblivit anonym i Uppsala, och ett av skälen är att de befintliga företagen har varit introverta, fokuserat på kvalitet och att leverera till större företag i Stockholm och Kista.
Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för it- och telekomföretagen inom Almega, ifrågasatte om Uppsala verkligen är så så bra på it som många av debattörerna hävdade:
- Uppsala har en stor potential som it-stad men jag tycker att ni måste fråga er själva om ni verkligen är så bra som ni säger. Är det andra som inte fattar hur bra ni är, eller är det något ni har missat?
Hon fick medhåll av flera debattörer.
- Vi måste vara självkritiska. Vi slår oss för bröstet och säger att vi är duktiga, men vi visar inte vad vi kan. Vi måste bli bättre på att marknadsföra Uppsala som en it-stad, sade Björn Sjöholm, styrelseledamot i samverkansföreningen ICT Uppsala som arrangerade evenemanget.
Flera personer pekade på att samarbetet med Uppsala universitet har varit för litet, medan Linköpings hela it-sektor är en avknoppning från Linköpings universitet.
Många it-företag väljer också att etablera sig i Linköping eftersom klimatet i branschen och stödet från kommunen och universitetet upplevs som starkt. Uppsala har inte lyckats etablera den sortens samverkan och ska företag etablera sig i Mälardalsregionen skyms Uppsala av Kista och Stockholm, trots att kostnadsbilden för företag är lägre i Uppsala och tillgången på kompetens större.
Kopplingen till Uppsala universitet beskrivs snarare som ett problem än en möjlighet.
- Uppsala har en stark akademisk kultur och det finns ett motstånd mot kommersialisering i universitetsvärlden. Här finns det mycket som går att förbättra och som också håller på att bli bättre, sade Håkan Lanshammar, prefekt på Institutionen för informationsteknologi på Uppsala universitet.
Dragplåstret i årets stora it-konferens, som lockat över 250 besökare, var Microsoft Sveriges vd Per Adolfsson som i sitt anförande pratade om framtiden för branschen.
- Det finns en oro för att it-industrin är på väg att stanna av. Man förleds lätt att tro att allting är uppfunnet. Vi har datorer och mobiltelefoner, behöver vi någonting mer? Men det utvecklas nya saker hela tiden och det som kan verka som science fiction i dag kommer att vara verklighet i morgon. It är världens största bransch och jag tycker att framtiden ser ljus ut, sade Per Adolfsson.
Hans tips till it-branschen i Uppsala för att attrahera nya företag och investerare är att lyfta fram utvecklingen inom it och medicinteknik där Uppsala har en möjlighet att profilera sig:
- Man måste hitta områden där man är duktig och berätta vad man lyckats med och Uppsala kan dra nytta av den starka medicintekniska företagsamheten i staden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!