Medeltida källa återuppstod - med lite fusk

S:t Eriks källa har fått nytt liv. Den snustorra medeltidsbrunnen flödar nu, med lite hjälp av kommunala vattenledningar, och om någon vecka öppnas innandömet till allmän beskådan då glasdörrar och spotlights ger besökare möjlighet att se in i vattenreservoaren.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-08-21 10:43
En och annan Uppsalabo har på sistone förvånats över att pumpen ovanför S:t Eriks källa, vid Upplandsmuseet, fungerar igen. Pumpen har inte gett så mycket som en droppe det senaste seklet, men sedan maj förra året plaskar drickbart vatten på nytt efter en renovering.
- Det vi har gjort är en liten fuskis. Vi har kopplat pumpen till kommunala vattenledningar och satt en liten magnet som ser till att vattnet kommer när man svänger på pumphandtaget, säger Tommy Thylén vid kommunens anläggningsgrupp.
Han och hans kollegor arbetar fortfarande med renoveringen av källan. Nästa vecka ska de stora trädörrar som leder in till källans brunn öppnas och "ersättas" av glasdörrar så att besökare kan se in i den från sidan. Arbetet beräknas vara klart till Kulturnatten.
- Vi har sugit ur och gjort brunnen ren, så att stensättningen, valv och krusiduller syns. Det kommer att vara en liten vattenspegel i botten, säger Tommy Thylén.
Den mytomspunna och historiskt viktiga källan är nu tänkt att fungera som ett samhällstekniskt minne, likt museet Pumphuset vid Islandsfallet.
FAKTA

Enligt sägnen rann en källa mirakulöst upp på den plats där blodet från Sveriges store helgonkung, Erik, utgjöts när han avrättades av danska erövrare år 1160. Källan har varit en viktig vattentillgång för Uppsalabor redan från 1200-talet och Sveriges första vattenledningssystem, som byggdes till drottning Kristinas kröning år 1649, utgick från den. Någon gång under första delen på 1900-talet slutade S:t Eriks källa att flöda på grund av att grundvattennivåerna sjönk. Pumpen anordnades år 1850 för att försörja borgarna, men förlorade sin betydelse omkring år 1900, då man istället drog vattenledningar direkt till hemmen.

Källor: Sven Ahlgren, kommunens vatten och avfallskontor, samt Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om