Medelålders kvinnor i vården söker friår - Flest i Norrtälje

Kvinna, omkring 50 år och anställd i hälso- och sjukvården. Så ser den genomsnittliga friårsansökaren ut i Uppsala län. Intresset i länet har varit stort den första månaden, men i Norrtälje har det varit explosionsartat. Där vill man nu att fler platser delas ut.

Uppsala2004-11-09 00:00
Friårsansökningarna samlas nu på hög runt om på arbetsförmedlingarna. De registeras, statistik upprättas men sedan kan man inte gå vidare.
— Vi kan inte fatta beslut då de regler och villkor som ska gälla fortfarande är preliminära, säger Stefan Popovic, samordnare för friåret i Uppsala län.
Regeringen ska tydliggöra de arbetsmarknadspolitiska målen för friåret. Meningen är att rätt målgrupper, i första hand de långtidsarbetslösa, ska få vikariaten. Under försöket med friåret var det inte alltid så, dessutom gällde olika kriterier i olika kommuner.

Fyller kvoten
I landet finns 12 000 platser för friåret från 1 januari, Uppsala län har tilldelats 415. Per 30 oktober hade 201 ansökningar kommit in i länet. Stefan Popovic tror att man utan problem kommer att fylla kvoten.
— Ja, vi har inte marknadsfört friåret alls. Intresset med antalet förfrågningar har varit stort och nya ansökningar fortsätter att strömma in.
En titt i statistiken visar att det finns 139 kvinnor och 62 män bland de 201 ansökningarna. I gruppen 45—64 år finns 136 ansökningar mot bara tolv i gruppen under 30 år. Hälso- och sjukvård är den klart största yrkesgruppen med 78 ansökningar.
— Det är tydligt att också lönen spelar in för dem som söker friår. Om man har en hög lön blir ju tappet mycket stort under ledigheten och därför tillhör de flesta sökande låglöneyrken, säger Stefan Popovic.
Efter vården kommer de tre grupperna utbildning, administration och kontor samt service och restaurang med omkring 30 ansökningar. I övrigt finns bara ströplatser att hoppas på för länets arbetssökande.

Fler män än kvinnor i Tierp
Fördelningen av ansökningarna i länet är ganska förväntat med tanke på kommunernas storlek. En detalj som avviker är att männen i Tierp hittills varit mer intresserade av friåret än kvinnorna, tio mot sex.
Norrtälje kommun i Stockholms län följer dock inga som helst normer. Kommunens 70 platser gick åt direkt och antalet ansökningar är nu det dubbla, 140 stycken.
— Det var tidigt ett stort intresse, utan att vi gjort något för att få folk att söka. Nu tycker vi att det vore rimligt att man gjorde om fördelningen i länet och ökade på antalet platser här, säger Hans-Erik Wallin, arbetsförmedlingen, Norrtälje.
Den största gruppen friårsansökningar i Norrtälje kommer från den kommunala omsorgen.
I försökskommuner, till exempel Västerås, har längden på friåret varit i genomsnitt 9,5 månader. Även i Uppsala ligger den begärda ledigheten närmare maxtiden ett år än minimala tre månader.
— Ja, så är det. Men variationen är stor. Många har heller inte begärt ledigt från 1 januari, det varierar också där, säger Stefan Popovic.


Ansökningar om friår i oktober, kommuner:


Enköping 27
Heby 26 (inkl. Sala)
Håbo 5
Norrtälje 140
Sigtuna 39 (t o m 8/11)
Tierp 16
Uppsala 124
Älvkarleby 4
Östhammar 19

UNT-fakta


Friår
Den som varit anställd i minst två år kan ansöka om ett friår som är 3—12 månader. Ersättningen är 85 procent av a-kassan, lägst 270 kr per dag.
Ersättaren ska vara anmäld som arbetssökande på arbetsförmedlingen. Arbetsgivaren har möjlighet att säga nej, både till friårsansökningen och till vikarien.
Den som har ett friår får inte ta annan anställning, men kan starta eget företag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om