Det framgår av en internationell studie som publiceras i den ledande medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.
– Våra resultat är så bra att man kan förvänta sig att den här behandlingen kommer att ersätta cellgifter vid långt framskriden hormonproducerande cancer i bukspottkörteln, säger Kjell Öberg, professor i onkologisk endokrinologi vid Akademiska sjukhuset och initiativtagare till studien.
Prövningen omfattar 410 patienter från olika delar av världen, varav ett 20-tal från Akademiska sjukhuset. Hälften behandlades med everolimus och hälften fick overksamma placebotabletter.
Alla patienterna hade tidigare haft andra behandlingar som inte lyckats hejda tumörtillväxten och 90 procent hade fått dottertumörer i andra delar av kroppen.
Så långt framskriden cancer kan inte botas. Däremot ökade everolimus påtagligt chansen för att cancern skulle kunna hållas i schack. Efter 18 månader hade 34 procent av patienterna som fick everolimus, men bara 9 procent av patienterna i placebogruppen, inga tecken på att tumörerna vuxit ytterligare.
Varför kan ett läkemedel som används för att motverka avstötning också ha effekt vid hormonproducerande cancer i bukspottkörteln?
– Det beror på att det påverkar ett reglersystem i kroppen som har betydelse både för immunförsvaret och för tumörtillväxten. Man bör dock påpeka att cancerpatienterna fick 20 gånger högre dos av everolimus än den som används efter organbyten, säger Kjell Öberg.
Medel mot avstötning kan lindra cancer
Ett läkemedel som används för att förhindra avstötning efter transplantationer, everolimus, kan också ha effekt vid behandling av patienter med långt framskriden hormonproducerande cancer i bukspottkörteln.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!