Nytt hot om straffavgift mot Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset drabbas på nytt av hot om straffavgift på grund av situationen på akutmottagningen. Den här gången är det Arbetsmiljöverket som kräver åtgärder.

Arbetsmiljön på akutmottagningen är ohälsosam, enligt Arbetsmiljöverket som kräver att Akademiska sjukhuset vidtar åtgärder.

Arbetsmiljön på akutmottagningen är ohälsosam, enligt Arbetsmiljöverket som kräver att Akademiska sjukhuset vidtar åtgärder.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2023-01-24 12:00

När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskat situationen på akutmottagningen har de lagt vitesbeloppet på 20 miljoner kronor. Från Arbetsmiljöverket kommer ett mer modest krav på 200 000 kronor om inte kraven följs.

– Vi resonerar så att det inte är sannolikt att man bara betalar vitesbeloppet när det handlar om offentlig förvaltning. Själva kravställan i sig ska vara nog för att de ska följa beslutet, säger Anders Ringqvist, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Han säger att Arbetsmiljöverket har ärenden på flera sjukhus, med liknande problem och att Arbetsmiljöverket liksom Ivo har inlett en nationell tillsyn av akutsjukhusen i landet.

Enligt beslutet från Arbetsmiljöverket måste Akademiska sjukhuset senast den 31 mars antingen tillföra resurser som är tillräckliga för kraven i arbetet för sjuksköterskor och undersköterskor vid akutmottagningen, eller se till att anpassa kraven i arbetet utifrån de resurser som finns. I klartext innebär det att sjukhuset måste anställa fler sjuksköterskor och undersköterskor eller se till att minska antalet patienter på akutmottagningen.

Det går dock inte att stänga dörren på akuten för nya patienter. I stället handlar det om att se till att patienter som ska skrivas in på sjukhuset snabbare kommer till en vårdplats. Också i den här frågan handlar det om brister i bemanningen som leder till stängda vårdplatser.

På akutmottagningen har man under januari rapporterat om en situation som eskalerat. Måndag morgon i förra veckan låg det 38 patienter kvar och väntade på en vårdplats, vilket förmodligen var ett nytt rekord. Det fick skyddsombuden att lämna in en ny begäran om åtgärder.

Enligt Viktor Ekström, avdelningschef på akutmottagningen, har personal från andra delar av sjukhuset omplacerats för att öppna fler vårdplatser. Det har gjort att situationen har lättat. Men han håller med Arbetsmiljöverket om att balansen mellan resurser och krav inte är i balans.

Hur pass uthållig är lösningen? Problemen har funnits i flera år.

– Den här åtgärden gäller fram till fredag denna vecka. De långsiktiga besluten om vårdplatser ligger utanför mitt ansvarsområde, säger Viktor Ekström.

Du är närmast ansvarig för arbetsmiljön på akutmottagningen. Hur ser du på möjligheterna att klara Arbetsmiljöverkets krav?

– Det jag kan påverka är att utöka bemanningen och se över arbetsuppgifterna och lägga bort en del som tidigare legat på vårdpersonal. Men för att klara avflödet behövs fler vårdplatser, och det ligger utanför min kontroll, säger han.

I förra veckan presenterade Ivo en nationell genomgång av situationen vid landets akutsjukhus. Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström skrädde inte orden när situationen vid Akademiska sjukhuset kom upp, där patienter som får vänta i timmar eller dygn på akutmottagningen inte ens får mat, vätska och grundläggande omvårdnad.

– Det är ovärdigt att sådant ska förekomma på ett högspecialiserat universitetssjukhus, säger Sofia Wallström.

Bristen på sjuksköterskor pekas av regionerna ut som ett nationellt problem och en grundorsak till bristerna. Enligt Sofia Wallström går det dock inte att skylla på detta.

– Det vi kan konstatera är att det inte är någon brist på sjuksköterskor. Det är en brist på sjuksköterskor som vill arbeta under de här förhållandena. Och det är vårdgivarens skyldighet att skapa en bra arbetsmiljö, säger hon.

Riskerar sin hälsa

Arbetsmiljöverket konstaterar att bristerna i arbetsmiljön på akutmottagningen kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig.

"Det är ett regionövergripande arbetsmiljöproblem som det blir upp till arbetstagarna att hantera efter bästa förmåga. Det är de som riskerar sin hälsa genom att exponeras för ohälsosam arbetsbelastning", skriver Arbetsmiljöverket bland annat om bakgrunden till sitt beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!