Med tillsynsvakt istället för föräldrar
Från Svedala i söder och Kiruna i norr kommer det tonåringar som vill läsa gymnasiet i Uppsala. För de som inte vill pendla finns elevhem som ett alternativ. - Det är hur skönt som helst, säger Phillip Nässén från Östersund.
Phillip Nässén bor än så länge själv i ett rum på Uppsala elevhem. Men i januari flyttar han ihop med en kompis från skolan. Här diskuterar han Pc eller Mac med Siri Arvesten, som är fadder och tar hand om andra på elevhemmet.
Foto: Tor Johnsson
- Om du tänker så kommer du att minnas det bättre, säger tillsynsvakten Lotta till en av de boende som kommit ned till receptionen med sina psykologiböcker inför morgondagens prov.
Det är full rörelse i hallen. Någon kikar bara in för att säga hej till Lotta, en annan kommer med en lånad bågfilssåg.
- Cykelnyckeln hade pajat så vi försökte klippa upp låset med bultsax men det funkade inte, förklarar Lotta.
Hon och hennes tre tillsyns-kollegor på elevhemmet får agera både förälder, lärare, polis, kompis, vaktmästare och "Dr Phil", som de säger. Ibland blir det konflikter och ibland fungerar inte städningen riktigt. Men Siri Arvesten, andraårsstudent på Katedralskolans IB-program, och Phillip Nässén, som nyss flyttat hit från Östersund för att läsa idrottsprogrammet på Kunskapsgymnasiet, tycker ändå att det mesta fungerar ovanligt bra på elevhemmet.
- Det är jättebra stämning här. Och det är inte särskilt stora krav som ställs på en. Hemma bodde jag nästan själv, gjorde egen mat och hjälpte till i köket. Så det är ingen större skillnad här förutom att ingen tjatar på en, säger Phillip Nässén.
Huset, som rymmer omkring 60 tonåringar från hela Sverige och nästan hela världen, har en mängd ordningsregler att följa. De kan handla om att inte låna saker av andra utan att fråga, alltid diska efter sig och att aldrig använda alkohol eller droger.
- En del klagar på att det är mycket regler. Men reglerna är ju bara till för att det ska funka. Jag har bott på internat i Thailand, och där var det verkligen mycket mer regler, säger Siri Arvesten, som är född i Zimbabwe och vars föräldrar nu bor i Laos.
Hon är fadder på elevhemmet, en av de boende som andra elever kan fråga när inte tillsynsvakten är där eller prata med om något man inte vill berätta för "tillsyn".
- Vi är här för att se till att alla mår bra, helt enkelt, säger hon.
Eftersom hon har familjen så långt borta blir umgänget på elevhemmet viktigt. Hon bor kvar i stort sett året runt och ska även fira jul här, tillsammans med några andra som också stannar och personalen på hemmet.
- Man kommer väldigt nära varandra här. Det blir mycket prat, film och fika. Och finns det ingen att prata med så sitter man och pratar med tillsyn, säger hon.
Eftersom Phillip tränar truppgymnastik i stort sett från morgon till kväll har han inte så mycket tid över till att umgås, men tar chansen när han får den.
- Att fika och dricka te med folk på kvällen är hur mysigt som helst. När jag flyttade hit kände jag inte en kotte. Men bara man är social så släpper folk in en i sina vänskapskretsar.
Finns det något negativt med att bo på elevhem?
- Nej, verkligen inte. Eller jo, mammas mat, säger Phillip Nässén.
Uppsala elevhem
Uppsala elevhem är ett privat företag och de enda som har elevhem i stan. Drygt 200 elever bor på något av företagets fem elevhem. Rummen är möblerade och kostar mellan 1800 och 3000 kronor per person att hyra.
Vi har drygt 200 elever som bor hos oss, från Svedala i söder från Kiruna i norr. Folk från Finland, Åland, Norge. En tjej som bott i Kanada, Tyskland internatskolor.
Uppsala elevhem är ett privat företag och de enda som har elevhem i stan. Drygt 200 elever bor på något av företagets fem elevhem. Rummen är möblerade och kostar mellan 1800 och 3000 kronor per person att hyra.
Vi har drygt 200 elever som bor hos oss, från Svedala i söder från Kiruna i norr. Folk från Finland, Åland, Norge. En tjej som bott i Kanada, Tyskland internatskolor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!