Med stämpelklockan i tummen

Tid är pengar. Uttrycket stämmer extra bra in på företaget Bravetime Group som i månadsskiftet flyttar från Vällingby i Stockholm till Knivsta.Tidsystem är affärsidén som företaget har tumme med.

Andreas Sjölund och Samuel Sjölund ligger i startgroparna för att  lansera tumtrycket, som kan markera in- och utgång till jobbet. Den idén talades det redan om på 1970-talet. Nu har tekniken hunnit i kapp.

Andreas Sjölund och Samuel Sjölund ligger i startgroparna för att lansera tumtrycket, som kan markera in- och utgång till jobbet. Den idén talades det redan om på 1970-talet. Nu har tekniken hunnit i kapp.

Foto: Erik Leijonhufvud

Uppsala2006-01-07 00:00
I dubbel bemärkelse. Samuel Sjölund, vd, har lotsat fram företaget till en marknadsledande position i Sverige och den senaste tjänsten som han hoppas kunderna ska nappa på är identifiering med hjälp av fingertryck. Anställda ska kunna använda tummen som passerkort. En fördel med det är att administrationen med kort försvinner, plus att det blir säkrare.
— Problemet har varit att det tagit för lång tid att överföra informationen, men utvecklingen på det här området har varit enorm under senare år. I Mellanöstern, Kina och Taiwan är det fingeravtryck som gäller, säger Samuel Sjölund.

Pressade priser
Den snabba utvecklingen av hårdvaran, det vill säga själva terminalen som ska läsa av användaren, har pressat priserna och i dag finns det flera leverantörer att välja bland.
Samuel Sjölunds affärsidé, som sonen Andreas Sjölund är med och marknadsför, är att göra informationen av ett tumavtryck värdefull för anställda och arbetsgivare. Närvarosignalen omvandlas, utan manuella handgrepp, till timredovisning. Ett dataprogram håller reda på flextid, säsongstid, årsarbetstid, sjukdagar och semester. Allt inom lagens gränser och inrymt inom de olika kollektivavtal som finns på arbetsmarknaden.
Går det inte handgripligen att trycka in sig på jobbet så finns möjligheten att logga in sig mot företagets timredovisningssystem via webben.

Kort med taggmönster
Samuel Sjölund halkade in på spåret med tidsredovisning när han utvecklade ett lönesystem för Ica Årstahallen i Uppsala i mitten av 1970-talet. Då hade de anställda kort med olika taggmönster som de satte in i ett räkneverk.
— Problemet då var att hitta ett smidigt sätt att räkna ut ob-ersättning (obekväm arbetstid). Lösningen var att räkneverket gick fortare på kvällarna under ob-tid, säger Samuel Sjölund.
Vägen till Bravetime, som bildades 2003, gick via norska Telenor. När telekomföretaget, som nyligen fick köpet av teleoperatören Vodafones verksamhet i Sverige godkänd av EU-kommissionen, inriktade mindre uppmärksamhet på tidssystem, och dotterbolaget Bravida, öppnades det för att köpa ut den delen.

Bevara namnet
— Vi ville ha kvar en del av namnet och samtidigt få möjligheten att lansera våra produkter utanför Norden, därav Bravetime, förklarar Samuel Sjölund.
För målet är att inom fem år vara ute på den europeiska marknaden.
Andreas Sjölund tror på en ljus framtid för företaget, dels för att arbetslagstiftningen är enklare i Europa, dels för att stämpelklockans makt är stor.
— När jag spelade hockey i Idaho, USA, för några år sedan byggdes en hypermodern ishockeyhall med det senaste snittet på det mesta. I köket, däremot, sattes en grön stämpelklocka in.
Duon tror att det finns tid att tjäna tack vare minskad manuell hantering i samband med löneadministration. Att tjänsterna fungerar väl har de fått bekräftat vid en rad användarmöten. De anställda kan lättare bli delaktiga i schemaläggningen och kan kolla inarbetad tid från hemdatorn.

Storebror ser dig
Men hur ser de på att arbetsgivaren nu får möjligheter att ännu snabbare, ännu mer i minsta detalj, få uppdateringar om våra rörelser på jobbet? Storebror ser dig ännu mer, eller?
Det märks att de inte hunnit bli riktigt bekväma med frågan.
— Ett erbjudande om mer flexibel arbetstid kräver bättre kontroll, säger Andreas Sjölund och skruvar på sig lite.
— De anställda vill att det ska vara rättvist. Det ska synas om du kommer en kvart sent och går 15 minuter innan arbetsdagen är slut, varje dag, säger Samuel Sjölund och tillägger att Handels har gjort tummen upp.

FAKTA


Affärsidén är att hjälp av den senaste tekniken underlätta företagens och dess anställdas tidredovisning och schemaläggning med koppling till lön/ekonomi. Bravetime Group har i dag tio anställda och kontor i Stockholm (Knivsta från februari 2006), Söderhamn och Uddevalla. I år räknar man med en omsättning på 12 miljoner kronor (9 miljoner 2005).
Till de större kunderna räknas: Hennes & Mauritz, Kraft Foods (Gevalia, Marabou, Estrella), Samhall, kommuner och landsting.
Mer än 1 000 större och mindre företag och organisationer i främst Sverige men även Norge och Danmark finns i kundregistret.
Aktuellt: Lanserar under 2006 terminaler med teknik för identifiering med enbart fingeravtryck.
Källa: Bravetime Group
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!