Det var uppställning på lördagsmorgonen för de 98 kolonirättsinnehavarna för städning av alla allmänna ytor.
– Det ska fixas till på de allmänna ytorna. Ogräs och sly ska bort, vägarna i området ska fräschas till och så ska vi börja plocka ut trädgårdsmöblerna, berättar Pernilla Gauffin, dagsverksansvarig i koloniträdgårdsföreningen Husbyborg i Uppsala.
Hon berättar att alla som äger kolonistugor på området ska hjälpa till under året med de allmänna sysslorna.
– Samtliga 98 kolonirättsinnehavare ska var och en bidra med tio timmars arbete, förklarar Pernilla Gauffin.
Förutom att det fixades och ställdes i ordning slogs vattnet på till alla kolonistugor och allmänna utrymmen under lördagen. Vattnet är sedan tillgängligt fram till oktober.
– Påslagningen av vattnet är ett verkligt startskott för säsongen och allt odlande och umgänge här, säger Leif Schelin som varit i engagerad i föreningen i många år.
Jonas Rothpfeffer och Margareta Andersson hjälpte till med städningen. De köpte sin kolonilottsstuga för sex år sedan när de flyttade till Uppsala.
– För att inte bara bli sittande i vår lägenhet köpte vi en stuga här. Det har varit sex år av lärande och testande av vad som fungerar bäst att odla, säger Jonas Rothpfeffer.
Vad har ni testat att odla?
– Massor, nästan allt från potatis till chili. Vissa saker fungerar bra, annat betydligt sämre, säger Margareta Andersson.
Vad har fungerat bäst att odla?
– Utan konkurrens zucchini. I år ska vi även testa kronärtskocka och majs, vi får se hur det blir, fortsätter Margareta Andersson.
Johannes Wolff står på alla fyra vid en grusgång och rensar ogräs. Han berättar att han mer eller mindre vuxit upp på koloniområdet i Husbyborg.
– Det var mina föräldrar som köpte mark när området var nytt 1984 och byggde en stuga. Nu har jag och min bror tagit över. Förutom grönsaksodlingar har vi även några bikupor.
Vad är det bästa med en kolonistuga?
– Möjligheten att kunna lämna staden och komma ut i naturen. Det här är också en plats som man söker sig till om man vill få möjligheten att påta i jorden och odla, säger Johannes Wolff.
Leif Schelin delar Johannes Wolffs uppfattning om tanken med Husbyborg.
– Det viktigaste är att vi sysslar med odling av olika slag då detta är koloniträdgårdsområde och inte ett sommarstugeområde.