Med språket som redskap

NYHETER. Arabiska, kurdiska, persiska, somaliska och syriska. På vårdcentralen Sinus Rytm talar alla i personalen fler än två språk. Sammer Hemdan, ägare av Sinus Rytm, vill satsa på en mottagning för alla kommuninvånare.

Uppsala2014-02-18 17:05

Det är fullt i väntrummet när Sigtunabygden lämnar Sammer Hemdan nya mottagning i Arkadenhuset i Märsta. Vår intervju har dragit ut lite på tiden och patienterna har strömmat till. Under de två månader som mottagningen haft öppet har antalet patienter ökat kraftigt.
– Det växte väldigt fort, säger Sammer Hemdan, som nu har tre läkare anställda.

Redan under Sammer Hemdans studier till läkare i Uppsala drömde han om att öppna en mottagning där ursprunget inte spelade någon roll.
– Jag led med de utländska studenter som gick på utbildningen och kämpade med språket, säger Sammer Hemdan,

Han menar att mycket av den kompetens som finns hos utländska läkare går till spillo.
– Jag har haft en praktikant här från Bagdad. Han berättade att det var omöjligt för honom att få en praktikplats. Men här fick han praktik och han visade sig vara en jätteduktig doktor, omtyckt av alla. Det var otroligt givande att ha honom här, säger han.

Sammer Hemdans föräldrar är från Egypten, själv är han född i Sverige. Förutom svenska talar han engelska och arabiska.
– Jag brukar skoja med en del invandrare och säga titta på mig, det är inte omöjligt, du kan också lära dig perfekt svenska. Skitsnack säger de. De fattar att jag är född här, säger Sammer Hemdan.

Han menar att han själv haft det lätt, uppvuxen i Sverige med två föräldrar som är läkare.
– Jag har i princip varit handplockad till mina arbetsplatser, säger han.
De läkare som han nu anställt på sin egen mottagning har han valt ut noga. Han har tidigare arbetat med att bemanna vårdcentraler, bland annat i Sigtuna kommun, med personal.

Alla i personalen kan prata fler än två språk. De talar bland annat arabiska, kurdiska, persiska, somaliska och syriska. Språkkompetensen har varit väldigt eftertraktad menar Sammer Hemdan.
– Det finns två saker som folk frågar när de ringer hit. När kan jag komma och kan jag prata mitt språk, säger han.

För att ytterligare skilja sig från Sigtuna kommuns andra vårdcentraler har Sinus Rytm satsat på generösa öppettider. Mottagningen har jouröppet fram till halv nio på kvällarna och som enda mottagning i kommunen har de drop-in-öppet på helger.
– Det här är en av de kommuner i Sverige med flest vårdcentraler. Men trots det har tillgängligheten varit dålig. Där såg vi vår chans att nischa oss, säger Sammer Hemdan.

Men att ha jouröppet är dyrt.
– Vi har bara råd att ha en läkare och sköterska under helger. Men vi valde att ha det stå. Det återstår att se hur det går men vi litar på att det finns en efterfrågan, säger han.

Och Sammer Hemdan tror på framtiden. Till hösten ska mottagningen ta över Previas lokaler i samma hus och man kommer att få större kapacitet att ta emot fler patienter. En logoped kommer också att finnas tillgänglig på mottagningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om