På plats fanns språkvetarna Therese Lindström Tiedemann och Sina Tezel från Språkvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet, lärare, studenter från fakulteten och andra språkintresserade. Först berättade Therese Lindström Tiedemann om kopplingen språk-identitet, inte minst med tanke på den flerspråkiga situationen i Uppsala; 22 procent av barnen har ett annat modersmål än svenska.
– Man kan göra så mycket med språket! Lingvistik på olika nivåer skulle funka jättebra, både i skolan och på fritids. Varför skulle man inte kunna ha språkklubbar på fritids, där man klurar kring språk likaväl som pyssel- och bakklubbar, sa hon, och berättade om lågstadieelever i Flogsta som hon låtit testa spektrogram avsedda för gymnasieelever.
– De var superduktiga, just för de hade lärt sig att tänka och reflektera kring språket. Det viktiga i skolan är inte rätt eller fel svar när det gäller språk. Det viktigaste är att tänka kring språket.,
Deltagarna grupperade sig sedan runt borden för att reflektera mer kring språk i allmänhet, och snart steg sorlet i lokalen. Övningsuppgifterna handlade bland annat om att fundera ut hur man anger tid på estniska, hur man räknar på det västafrikanska språket bambara. Riktigt kreativ språkglädje skapade övningarna i att skapa egna meningar efter Star Wars-karaktären Yodas sätt att uttrycka sig.