Med reggae som drivkraft
När UNT ringde Yared Tekeste för att berätta att han nominerats till Läsarnas upplänning var hans första tanke när han såg numret i mobildisplayen: "Å nej, nu är det nåt elände igen".
Foto: Nina Leijonhufvud
Men det har svängt rejält under det senaste året. Det yppersta beviset är att Yared Tekeste ombads hålla invigningstalet till Kulturnatten i år.
- Jag tror att kultureliten i stan och många politiker börjat förstå vad reggaefestivalen betyder för stan. Tyvärr hamnade fokus på det negativa under de första åren. Kanske beror det på medias nyhetstorka i augusti. Numera har jag vant mig vid att det blir hett om öronen då, säger Yared Tekeste.
Missbruk finns överallt
Hans inställning - som han redogjort för fler gånger än han orkar minnas - är att drogmissbruk existerar överallt i samhället och inte specifikt har med reggaefestivalen att göra.
Men han har lyssnat till kritiken. Åldergräns har införts på festivalen, fler vakter är engagerade och samarbetet med
polis och socialtjänst - både före, under och efter festivalen - är tätare.
Men visst har Yared Tekeste ofta tyckt att det har varit jobbigt att jämt arbeta i motvind. Varje höst har han dessutom fört en tung ekonomisk kamp för att rädda festivalen vidare till nästa år.
- Ibland kan jag djupt beklaga mina eldsjälsgener som får mig att offra praktiskt taget all fritid för reggaefestivalen.
Valt att stanna
Trots alla motgångar har han ändå valt att stanna i stan.
- Jag känner att Uppsala är mer genuint mångkulturellt än andra svenska städer. Den känslan förstärks när jag tänker på segregerade städer som Malmö med sitt Rosengård och Stockholm med sitt Rinkeby. Visst, här i Uppsala finns Stenhagen men det är ändå inte samma sak.
Han har bott i stan sedan sina sena tonår, och aldrig känt någon dragning till Stockholm. Uppsala är en stad som har lagom storlek, tyvärr med ett lillebrorskomplex vad gäller Stockholm, säger han.
Ljuskrona från Selassie
- Här i Uppsala har jag formats, och här tänker jag stanna. Det är inte så mycket platserna och miljön som de människor jag lärt känna under åren som betyder mest.
Men det finns en plats i Uppsala som han har en speciell känsla för Domkyrkan.
- Jag besöker Domkyrkan flera gånger varje år, i samband med reggaefestivalen, säger han.
- ???
- Alla reggaartister vill dit. De vill titta på en speciell ljuskrona där, som hänger i Minneskoret. Den är en gåva från kejsar Haile Selassie, som gästade Uppsala 1924. I samband med besöket skänkte han ljuskronan till Domkyrkan. Den finns till och med återgiven på ett av reggaebandens skivomslag.
PERSONFAKTA
Namn: Yared Tekeste
Ålder: 49 år
Familj: hustru Adiam och dottern Malayka, 18 år Yrke/sysselsättning: arrangör av Uppsala reggaefestival som är Nordens största. Har arbetat mycket med ungdomar, i skolor och öppenvårdsprojektet Perrongen. Under 30 år välkänd dj i Uppsala.
Bor: i Uppsala sedan 1975. Han kom hit som flykting efter att ha varit soldat i Eritreas befrielsearmé.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!