Med det här smorde upplänningarna kråset förr
Vad är godast? Syrade grisfötter, säl med hasselnötter eller någon annan uråldrig rätt? En provkarta på uråldriga luncher presenteras i Upplandsmuseets nya utställning om Uppland under 5 000 år.
Foto: Hans E Ericsson
I utställningen får man bland annat lära sig att det hunnit passera 40 generationer av upplänningar sedan Vikingatiden.
Utställningen är indelad i tre tidslinjer som skildrar hushållet, samtida händelser i närmiljön och andra historiska händelser i resten av världen.
Beskrivningen av hushållet under olika tidsepoker har en central roll i utställningen.
- Vi har försökt att hitta något som folk kan känna igen sig själva i. Det som står individen närmast är ju hushållet och familjen, säger Bengt Syse, chef för arkeologiska avdelningen.
Av utställningen får man bland annat lära sig att syrade grisfötter med svinmålla stod på upplänningarnas meny för 2 000 år sedan. Flera av föremålen på utställningen kommer från utgrävningarna i samband med nya E4-bygget, bland annat Kyrstakrukan som hittades utanför Storvreta och den guldtråd som hittades i höjd med Björklingeavfarten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!