Med datorskärmen i glasögonen

Koppla upp datorn direkt på tv:n? En bildskärm integrerad i glasögonen? Eller en läsplatta som ser ut som man kan vika ihop i fickan som ett papper? Idéerna om hur framtidens datoranvändning kommer att se ut bjuder på sciencefictionartade lösningar.

Illustration: Maria Westholm

Illustration: Maria Westholm

Foto:

Uppsala2009-09-12 09:10
Hon säger rakt ut i luften: "Var finns närmaste sushibar", samtidigt som hon pekar rakt ut i luften och rör lite på pekfingret. Vips dyker det upp en karta med vägbeskrivning på insidan av glasögonen och med några enkla rörelser med fingrarna har hon fått upp de senaste recensionerna från krogguiden, och hon är på väg. Medan hon går viftar hon lite med armen och har skickat informationen vidare till sin nya kompis från diskussionsgruppen om pokerstrategier och som nu är på väg till samma restaurang.
Det är en bild av hur framtidens datoranvändning kan se ut.
- En kraftfull dator behöver inte vara större än en sockerbit. Man kan tänka sig att den blir som en usb-pinne eller den minsta sortens mp3-spelare utan display, säger Ewert Bengtsson, professor i datoriserad bildanalys vid Uppsala universitet.

För tio år sedan trodde han att man i dag skulle ha en liten personlig assistant i fickan. Själv säger han lite stolt att han då kunde förutsäga vad dagens värstingmobiler klarar av.
- Ett problem har varit hur man får in informationen från datorn i hjärnan. Gör man skärmen tillräckligt stor för att det ska bli bra bilder blir den otymplig och gör man den liten blir det en löjligt liten tittglugg. Jag tror att bildskärmen kanske är inbyggd i glasögonskalmarna. Det blir lite som i Terminatorfilmerna. Det finns fyra olika tekniker för att lösa det här och det är svårt att i dag sia om vilken av dem som kommer att gå segrande ur den striden.
- Jag tror också att man kommer att prata med sin dator i framtiden. Sedan kan man tänka sig att man bygger in en kamera i glasögonen som ser när man pekar framför sig med handen för att klicka i olika menyer.

På Youtube kan man just nu se en reklamfilm från Nokia som visar något liknande med en kvinna som i sina glasögon tar emot meddelanden från sina vänner samtidigt som hon söker information om hur väderprognosen ska bli. Detta är inget som varken Nokia eller någon annan tillverkare säljer i dag, men det påminner om Ewert Bengtssons vision.
Läsplattor kan också bli en mycket vanligare pryl i framtiden.
- Om man kan göra det p¨å något medium med bra kontrast´ som man hanterar mer som papper än en tung dator. Men det är mer en nischprodukt, säger Ewert Bengtsson.
Flera av dem jag talat med är överens om att framtidens datorvärld kommer att bli mer individuellt styrd.
- Allt mer blir "on demand". Ge det ett par år sedan kommer internetuppkoppling i bilen så att man får Spotify i bilstereon, i baksätet kan man ha bildskärmar och ladda ner filmer från nätet, säger Johan Hedberg, pr-konsult på Springtime och tidigare en av frontfigurerna för lanseringen av internetcommunityn Second Life i Sverige.
- För nästa generation kommer det inte att finnas på kartan att internet inte fungerar. Man kräver att uppkopplingen ska funka när och var som helst.

Alexandra Waluszewski, chef för Centrum för teknik- och vetenskapsstudier vid Uppsala universitet, tror att möjligheten att möta likasinnade kommer att bli än viktigare i framtidens datoranvändning.
- Det är användarna som formar användningen av tekniken. Bara för ett par decennier sedan var datorn ett kalkyleringsverktyg och IBM trodde att en stor dator per land skulle räcka. I dag är det ett redskap där man via internet träffar vänner och umgås. Tidigare blev du ganska isolerad om du bodde i landsorten och hade ett ovanligt intresse. I dag skapas communitys på nätet där man får en social tillhörighet och en vänskapskrets fast du tidigare betraktades som lite udda, säger hon.
Men det finns också farhågor att framtidens datoranvändning kan isolera människorna, inneslutna i var sin liten bubbla.
- Ibland känner jag en viss oro för vart utvecklingen är på väg. Redan i dag ser man folk som går omkring som zombier med sin mobiltelefon. Om de sjunker in också visuellt kommer vi att ha folk som går omkring och stirrar tomt framför sig, säger Ewert Bengtsson.

Fotnot: Youtubefilmen från Nokia kan ses på: http://www.youtube.com/watch?v=CGwvZWyLiBU eller sök på "nokia mixed reality".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om