Med datorn som enda vapen

Uppsala2008-06-25 00:01
Partipiskan vann till slut över idealen och FRA-lagen röstades igenom. Men in i det sista var utgången oviss. Tvekande borgerliga riksdagsledamöter vacklade under trycket från en enorm - och ny - proteststorm.
För medan många - inte alla - av de traditionella medierna fortfarande väntade på att vakna upp ur sin törnrosasömn var det på webben som motståndet mot FRA-lagen formerades: protesterna mot riksdagsbeslutet var det helt dominerande budskapet i en bloggosfär som vanligtvis domineras av mode- och sportnyheter, och på bara en vecka registrerade hemsidan stoppafralagen.nu över 400 000 unika besökare. Vi tar det igen: en hemsida skapad av två privatpersoner registrerade under en vecka närmare en halv miljon besökare.

Opinionsbildning av det här slaget och med den här kraften hade varit otänkbar för bara några år sedan. Protesterna från ledar- och kultursidor såväl som från den politiska oppositionen skulle ha varit kraftiga, men inte fått samma spridning. De politiker som gått till val på att värna den personliga integriteten hade mycket lättare kunnat välja partilojaliteten.
Men bloggarnas slutgiltiga inträde på opinionsbildarscenen har ändrat spelreglerna. Vem som helst är idag bara några knapptryck i från att uttrycka sina egna åsikter. Den som vill påverka behöver inte längre få godkänt av en debatt- eller insändarredaktör eller ta hänsyn till en tidnings begränsade utrymme.
Konsekvensen blir att avståndet mellan medborgare och folkvalda minskar, vilket vitaliserar demokratin och det politiska samtalet. Politiker kan inte längre på samma sätt gömma sig för sina väljare och väljarna blir inte lika beroende av traditionella kanaler för påverkan. Men förändringen har också en baksida. Och den är inte vacker.

De ledamöter som anses ha "svikit" sina väljare och ideal hängs ut på hemsidor och bloggar och får motta hatfyllda mail och rena hot. Anonymiteten driver människor över gränsen.
Därför varken kan eller ska bloggar ersätta traditionell opinionsbildning. Ledarsidornas roll är lika viktig nu som då, för långsiktig opinionsbildning, helhetssyn och en motvikt till nätets avarter. Och det gör man bäst genom att inse att reglerna har förändrats, inte genom att blunda och låtsas att allt är som förr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om