Fram till 12 års ålder har svenska tjejer en psykisk hälsa i världsklass. Men sedan blir det problem, berättar Alexander Perski, stressforskare utbildad på Uppsala universitet och nu verksam på Stressforskningsinstitutet i Stockholm.
Det är just vid 12 års ålder som betyg införs, något som kan göra att många tjejer mår dåligt.
– Tjejer är mognare och förstår tidigare att bra betyg leder till bra saker. Killar tror att det löser sig ändå, men så är det inte längre. Det här gör att tjejer ställer hårdare krav på sig själva.
Kan de här problemen kopplas till att man börjar med betyg i skolan?
– Absolut, de är en av faktorerna bakom, säger Alexander Perski.
I dag har tjejer bättre studieresultat än killar, ända upp på universitetsnivå. Men samhället har inte hängt med i övrigt. Kvinnor har fortfarande lägre lön. Färre kvinnor får chefsjobb.
– Tjejer förstår att de måste anstränga sig hårdare för att få samma resultat. Det gör också att de tvingas konkurrera med varandra, säger Alexander Perski.
Han menar också att det finns en norm för hur en ung tjej ska vara i dag som är orealistisk och ohälsosam.
– Det är de fyra s:en. En tjej ska vara smal, snygg, smart och social. Vi prackar på våra unga det här, bland annat genom reklam. Det är skadligt.
Alexander Perski berättar också att man kan se att unga tjejers sömnstörningar ökar. Det är nu på väg att bli nästa stora problem för den här gruppen.
– Tröttheten ökar hela tiden i skolan och det är kopplat till stressen som många tjejer känner. I dag är man ständigt uppkopplad och har ofta väldigt mycket aktiviteter. Det går ut över sömnen och att sova ordentligt är jätteviktigt i den här åldern.