Maxtaxan gav fler födda barn
De sänkta förskoleavgifterna som infördes år 2002 fick till följd att barnafödandet i Sverige ökade med nästan fem procent. Mest påverkades yngre, deltidsarbetande kvinnor av förändringen.
- När vi satte i gång med den här studien var det många som sa att de inte trodde att sänkningen av barnomsorgsavgiften kunde påverka barnafödandet. Vi blev själva överraskade över att tecknen visade sig vara så tydliga, säger Anna Sjöberg, ekonomie doktor vid Ifau, som tillsammans med Eva Mörk och Helena Svaleryd har genomfört undersökningen.
Den så kallade maxtaxereformen som genomfördes år 2002 innebar att kommunen fick ta ut en viss procent av hushållens inkomst för varje barn i barnomsorgen, men upp till ett tak. För många hushåll blev utgifterna därför mindre än tidigare, vilket i sin tur påverkade barnafödandet, enligt studien.
Nu vill forskarna undersöka vad mer som kan ligga bakom resultaten.
- Vi funderar särskilt kring varför just deltidsarbetande kvinnor har påverkats mest av förändringen. Vi vill också titta närmare på om det finns andra faktorer som kan påverka heltidsarbetande kvinnor att föda fler barn, exempelvis användandet av hushållsnära tjänster, säger Anna Sjöberg.
Studien bygger på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, över åren 1997-2003, samt en enkät om kommunernas barnomsorgstaxor före och efter maxtaxereformen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!