Maximal bullfest!
Från början ett misstag. Sedan ett flaggskepp. Och numera en klassiker i stan. City berättar en gång för alla the Linnébulle story.
Lotta Triller
Foto:
Men någonstans måste en kafédröm ha slumrat. För när hon hörde att Café Linné, då ett ganska nytt och okänt kafé, var till salu slog hon till. Utan några egentliga bakkunskaper bestämde hon sig för att själv baka mycket av kaféets utbud. Hon kom ihåg de rätt stora bullarna från ett bageri i barndomens Örbyhus.
- Jag skulle försöka göra likadana, men de blev väldigt stora. Och det tyckte jag var lite kul, så jag sålde dem ändå.
Ett klokt beslut. Bullarna blev snabbt en succé - inte minst bland skolelever.
- Det ligger ju flera skolor nära kaféet, och särskilt de dagar maten var mindre populär sålde jag jättemånga bullar. Det var nästan så att jag behövde ha koll på skolornas matsedel!
Hon bakade på övervåningen och sprang sedan ned och serverade. Eftersom efterfrågan var så stor var bullarna alltid varma.
- Någon gång tänkte jag att nämen så här stora bullar kan man ju inte göra, men då klagade folk direkt. Bullarna var ju vår specialitet och det som gjorde kaféet mer känt.
Namnet på bullen var inget Lotta Triller själv kom på, det bara blev så i folkmun. Och snart började fler fik i stan kopiera bullen.
- Ett tag var jag inne på att varumärkesskydda linnébullen, men det blev aldrig så. Jag blev lite stolt också - här kom jag, ung och utan bagerierfarenhet, och så tog andra efter mig!
1988, efter fem roliga men rätt slitiga år, sålde Lotta Triller kaféet, som i dag fått tillägget Konstantina. I stället öppnade hon bageri i Bergsbrunna tegelbruk. I dag jobbar hela familjen där: hon, hennes man och deras fem barn.
Sedan något år tillbaka heter företaget Triller mat & bröd. Fortfarande levererar de linnébullar till Café Linné Konstantina - och numera också till Stadsbibliotekets kafé Kardemumma som Triller driver. De linnébullar som finns på andra fik är kopior gjorda av andra bagerier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!