2014 var ett år med ovanligt få arbetsdagar och goda möjligheter att vara långledig i samband med röda dagar, då de ofta låg på vardagar som är arbetsdagar för de flesta. I år däremot infaller många röda dagar på lördagar och söndagar, som till exempel nationaldagen och annandag jul.
Antalet ordinarie arbetsdagar 2015 är 251, vilket är två fler jämfört med 2014. Men enligt Svenskt näringsliv märks ingen samhällsekonomisk skillnad när arbetsdagarna blir något fler.
– Vi är vana vid att det varierar och företag kan planera och kompensera inför ledigheter, säger Peter Isling, presschef på Svenskt näringsliv.
– Det som påverkar är snarare oförutsedda saker till exempel en plötslig konjunkturnedgång.
Om du sprider ut semestern och tänker taktiskt, går det att få till längre ledigheter några gånger även i år. I samband med påsken kan du till exempel ta ledigt fyra dagar, 30 mars - 2 april, för att få tio dagars sammanhängande ledighet.
Sista april infaller i år på en torsdag och om du offrar en semesterdag då, får du fyra dagar ledigt i rad. Likaså om du tar ledigt fredagen 15 maj i samband med Kristi Himmelsfärds dag.
Julafton infaller i år på en torsdag. För att få nio dagars ledighet över julen behöver du ta ut tre semesterdagar, 21-23 december. Om du vill ha sexton dagars ledighet går det åt ytterliggare tre dagar 28, 29 och 30 december.