"Ta fem tuggor till så får du glass sen". "Om du inte äter mat orkar du inte leka". "Kom igen, en liten ärta bara”. Sitter du där och tjatar middag efter middag? Sluta med det, råder Sara Ask som är barndietist med lång erfarenhet från Karolinska universitetssjukhuset. Hon tycker att det är orättvist att vuxna får välja bort mat de inte gillar, medan barn förväntas äta allt.
– Även barn måste få säga att de inte gillar vissa rätter.
Men en del barn rynkar på näsan åt det mesta. Tipset nummer ett är att göra ett så litet spektakel av det hela som möjligt, ger man det för stor uppmärksamhet hamnar man lätt i ett olyckligt mönster.
– Barn föredrar negativ uppmärksamhet framför ingen uppmärksamhet alls. Försök ignorera matvägran men ge positiv uppmärksamhet när barnet äter; "vad spännande, får jag också smaka?".
Om ett barn som vanligtvis äter med god aptit plötsligt matvägrar gäller det att ha is i magen till en början och fundera över vad som kan ligga bakom.
– Har ni till exempel varit förkylda i familjen? Barnet kanske fortfarande har ont i halsen? Eller står matvägran för något annat, är det någon som är dum på förskolan? Har barnet just fått ett syskon?
Oavsett vilket så dör inte barnet av några dagars matstrejk, förutsatt att han eller hon dricker under tiden. Fundera också över om det verkligen är så att barnet inte har ätit någonting alls, eller ändå fått i sig en och annan matbit du stuckit till under dagen.
– Ofta har de fått i sig mer än man tror. Och kom ihåg att även välling bidrar till att barnet blir mätt. Välling är bra mat, men bör vara frukost, kvällsmål eller mellis, inte ersätta andra måltider. Barnet behöver fortfarande utmanas med annan mat, säger Sara Ask.
Så när är det dags att söka hjälp? Ofta handlar det mer om hur orolig du är som förälder, menar Sara Ask.
– Om man märker att matproblemen håller på att ta över för mycket av vardagen bör man ta kontakt med vården och be om en remiss till en dietist. Och naturligtvis ska man undersöka så att det inte är en allergi eller något annat som ligger bakom.
Men man ska inte stirra sig blind på den enskilda måltiden, de flesta barn får i sig en varierad kost över tid, även om de bara äter majs just i dag. Och kom ihåg att många barn behöver mindre mat än vad föräldrarna tror.
– Det är viktigt att man respekterar barnens mättnads- och hungerkänslor, de är viktiga att ha kvar när de blir vuxna.
Tips när barnen petar i maten
+ Våga krydda! Vissa barn gillar inte barnanpassad mat, goda kryddor kan göra att de tycker att det är värt besväret att äta.
+ Det lilla barnet kanske vill äta själv i stället för att bli matad. Erbjud en egen sked.
+ Vissa barn äter ingen middag men massor av mackor på kvällen. Prova att byta plats på målen - kanske passar det bättre med mackor vid fem och middag vid sju?
+ Tjata inte! Det skapar negativ uppmärksamhet.
+ Mutar du med efterrätt signalerar du att maten är tråkig.
+ Ät ihop med barnen och var ett bra föredöme. "Sno" något från barnets tallrik så ökar barnets intresse för maten.
+ Separera ingredienserna i stället för att röra ihop dem - många barn vill se vad de äter. Det är ingen slump att tacos är poppis.
Näringsbrist
Två näringsämnen att hålla lite extra koll på är järn och D-vitamin. Bra järnkällor är berikad gröt och välling, kött, fisk, blodpudding, leverpastej och baljväxter. Symtom på järnbrist är trötthet, blekhet och att barnet växer dåligt.
Den viktigaste källan till D-vitamin är solen under sommarhalvåret. Viktiga källor i maten är fisk, ägg, berikad mjölk, yoghurt och matfett.
- D-dropparna från barnavårdscentralen är viktiga att komma ihåg, säger Sara Ask.
Matskepsis är ärftligt
78 procent av barnens matkink beror på ärftliga faktorer, enligt en studie från London University College från 2007. Över 5 000 brittiska tvillingpar mellan åtta och elva år valdes ut och fick sina matvanor kartlagda. Slutsatsen var att mer än tre fjärdedelar av kinket beror på generna, medan resten förklaras av miljö och inlärning. Bilden var densamma för pojkar och flickor.
- De som har en medfödd skepsis mot till exempel beska saker behöver längre introduktionstid för att förstå att det inte är farligt med broccoli, medan andra bara smaskar i sig den direkt, säger Sara Ask.