Måttfullt drickande skadar inte fostret
Att dricka små mängder alkohol under graviditeten ökar inte risken för att det väntade barnet senare i livet ska få adhd-liknande besvär med bristande uppmärksamhet och hyperaktivitet.
- Våra resultat bör vara lugnande för kvinnor som känner oro för att ha skadat sitt barn när de ibland druckit något glas vin till maten under graviditeten. Men givetvis finns mycket goda skäl att fortsätta vara restriktiv eller avstå helt från alkohol när man väntar barn, i synnerhet att undvika stora mängder vid ett och samma tillfälle, säger forskaren Alina Rodriguez vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet.
Hon är huvudansvarig för undersökningen, som bygger på uppgifter om nära 22 000 barn i Danmark och Finland. Barnen har följts sedan tiden i livmodern upp till skolåldern, då deras lärare eller föräldrar besvarade en enkät med en rad frågor om barnens beteende.
- I vår undersökning hade 8 till 10 procent av pojkarna och 2 till 5 procent av flickorna påtagliga svårigheter med uppmärksamhet och hyperaktivitet. Hur stor andel som hade regelrätt adhd går dock inte att bedöma enbart utifrån enkätsvaren, säger Alina Rodriguez.
Det är väl känt att stora mängder alkohol under graviditeten kan ge barnet en rad både fysiska och psykiska skador och problem, bland annat besvär med hyperaktivitet och störningar i uppmärksamheten.
Med den nya studien ville forskarna undersöka om det finns ett samband även med att mamman druckit mindre mängder alkohol under graviditeten och adhd-liknande svårigheter hos barn. Redan innan barnen fötts hade forskarna samlat in uppgifter om en rad livsstilsfaktorer hos mammorna, till exempel om de rökte eller drack alkohol.
I Finland var det vanligast att mycket unga kvinnor, lågutbildade eller ensamstående drack alkohol när de väntade barn. I Danmark däremot var alkohol under graviditeten vanligast bland kvinnor med högre utbildning, kvinnor över 20 år och kvinnor som levde i parförhållanden.
- När vi tog hänsyn till sociala förhållanden ökade inte alkohol under graviditeten risken för att barnen skulle ha adhd-liknande besvär. Ju mer socialt utsatt mamman var, oberoende av alkoholintag, desto större var risken för adhd-symptom hos barnet, säger Alina Rodriguez.
Enligt forskarna måste det finnas andra faktorer än alkohol, kopplade till att leva under mer social utsatta förhållanden, som ökar risken för att barnen ska få adhd-liknande besvär.
Vilka dessa "andra faktorer" är kan den nya studien inte besvara, men forskarna planerar att gå vidare med studier i bland annat Sverige för att undersöka flera faktorer under barnens utveckling som skulle kunna tänkas påverka risken för adhd-liknande besvär.
- En hypotes är socialt utsatta kvinnor känner mer stress under graviditeten och att stresshormon kan ha negativ effekt på det väntade barnet. I en tidigare studie på barn i Uppsala fann vi en förhöjd risk för adhd-symptom för barn till mammor som varit stressade under graviditeten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!