Mattester expansiv företagsidé

Kliniska tester av livsmedel är en växande och lönsam marknad. För några veckor sedan startade företaget KPL Good Food Practice i Uppsala.- Huvudskälet till efterfrågan är att vi vill leva hälsosammare i västvärlden, säger vd Lars Magnusson.

Under en studie med 100 försökspersoner blir det bråda tider för sjuksköterskan Nilla Fors på KPL Good Food Practice. Blodtryck och blodprov tas på löpande band.

Under en studie med 100 försökspersoner blir det bråda tider för sjuksköterskan Nilla Fors på KPL Good Food Practice. Blodtryck och blodprov tas på löpande band.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-03-03 00:01
Centrum för klinisk prövning av livsmedel (KPL) har funnits i Uppsala sedan 2002, som en oberoende enhet inom Uppsala universitet. Centret har utfört 30 kliniska studier med 1 600 försökspersoner inblandade. Över 30 000 blod- och urinanalyser har gjorts.
Nu är det dags för verksamheten att ta steget ut i näringslivet.
- Det har varit tanken från början, att den skulle kunna bära sina kostnader. Nu var förutsättningarna goda, säger Lars Magnusson.

Kunderna är livsmedelsföretag som vill säga något om sin produkt, komma med så kallade positiva hälsopåståenden.
- Livsmedel är per definition ofarligt. Samtidigt är det ju så att om jag äter fel så blir jag sjuk. Då måste man också kunna säga något om vad som händer när man äter rätt och det är ett problem som livsmedelsbranschen har brottats med, säger Johan Olsson, marknadschef på Good Food Practice.
Livsmedelsproducenten får inte använda ord som "botar" eller "förebygger" på sina förpackningar, det är förbehållet läkemedel.
- Men man kan använda positiva påståenden som "rik på Omega 3" eller "låg salthalt" om det bevisats i studier att innehållet är hälsosamt, säger Johan Olsson.

Den 1 juli 2007 kom ny EU-lagstiftning. Livsmedel får nu marknadsföras med positiva hälsopåståenden om man i studier på människor visat att det har en hälsoeffekt.
De stora livsmedelsjättarna gör förstås mängder med egna studier och analyser. Men väljer ofta att låta en oberoende part genomföra studien för att öka trovärdigheten. Och här kommer affärsidén för Good Food Practice in.
- Trenden är att ju större företag desto längre har man kommit i produktutvecklingen då man kommer till oss. Men det har hänt att företag lämnat in livsmedel och undrat om det är nyttigt. Och då är det en lång väg att gå fram till att en studie kan inledas, säger Johan Olsson.

Eftersom kostnaden för en studie uppgår till allt från 700 000 till 10 miljoner kronor krävs att man har en god bild av produkten och vad man vill säga om den när man påbörjar en studie.
Själva studien kan innehålla från 50 till flera hundra försökspersoner. Upptagningsområdet är främst Mälardalen och det är inte svårt att få personer att ställa upp och äta och dricka vanliga livsmedel. I februari inleddes en stor chokladstudie vilket kan antas ha lockat fler än normalt att söka.
- Det går bra trots att ersättningen inte är i nivå med vissa läkemedelsstudier. Här handlar det om i storleksordningen förlorad arbetsinkomst, säger Johan Olsson.

Det ska vara fullt friska personer i studien. Helst vill företaget ha lite äldre försökspersoner. Studenter, som det annars finns gott om i Uppsala, är inte ideala i sammanhanget på grund av att det här är vanligt med oregelbundna matvanor.
När studien är klar skickas resultatet tillbaka till kunden.
- Vårt arbete slutar med en rapport till företaget som sedan lämnar in en ansökan till EFSA. EFSA (European food safety authority) är den myndighet inom EU som utvärderar inkomna ansökningar genom garnskning av studierapporterna, säger Lars Magnusson.

KPL Good Food Practice är än så länge ett unikt bolag i Sverige. Men marknaden växer och därmed kan man vänta sig konkurrens framöver. Vd Lars Magnusson har målsättningen klar.
- Jag vill vara realist och tror att vi om tre år har dubblat vår omsättning och finns på ytterligare ett ställe inom EU.
FAKTA
KPL Good Food Practice
Ligger i Uppsala Science Park. Fem anställda, två forskare, två forskningssjuksköterskor och Lars Magnusson som är vd på deltid. Únder projekten hyrs ytterligare personal för att täcka resurs- och kompetensbehoven.
Företaget har en tid funnits i företagsinkubatorn UIC Business Lab där man hade blivande vd:n som affärscoach.
Good Food Practice ägs i huvudsak av personalen, men universitetens holdingbolag Uppsala universitets Utveckling AB och SLU Holding AB är också tilltänkta ägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om