Matteläxan löser sig på nätet

Sedan september har elever i vissa skolklasser i Uppsala kunnat få läxhjälp i matematik på internet. Nu öppnas möjligheten för alla elever i kommunen.

Peter Backeman hjälper Zilan Doyu som går i i klass 4 A på Treklangen med matteläxan.

Peter Backeman hjälper Zilan Doyu som går i i klass 4 A på Treklangen med matteläxan.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2007-11-05 19:26
Läxhjälpen är en chat där studenter är frivilliga mattecoacher. Det finns en grundskolechat och en för gymnasiet. En elev ställer en fråga till någon av coacherna, som förklarar. Coach och elev skriver fram och tillbaka till varandra tills eleven är nöjd med svaret.
I klass 4 A på Treklangen, en av de klasser som fått använda läxhjälpen, har ungefär en tredjedel provat. Zilan Doyu ger ett exempel på vad hon frågat.
- Det var ett skepp med 30 personer och en styråra. Frågan var hur många som inte skulle behöva ha åran. Hon sade hur jag skulle räkna ut det. Hon berättade bra, och hon sade: Det här är lätt, det kan du räkna ut. Då gjorde jag som hon sade. Och sen sade hon att jag svarat rätt.

Hennes lärare Gudrun Mälarstig tycker att läxhjälpen är bra. Matematik är tveklöst det ämne där den behövs bäst, anser hon. Eftersom matematik handlar om abstrakt tänkande krävs att alla förstår.
- Vi pratar mycket om läxhjälpen. De berättar vad de frågat om, och de tycker att det är roligt. Kontakten med ungdomarna betyder också jättemycket, de blir förebilder.
Även femmorna på Treklangen har fått använda läxhjälpen. Aya Hasan i 5 A styr numera sin läxläsning efter chatten. Andra läxor gör hon direkt efter skolan, men matteläxan väntar hon med till klockan 16 när chatten för grundskolan öppnar.
- De säger inte svaret, utan de gör så att man förstår. Varje gång jag frågar, frågar jag en ny person så att alla ska få frågor, berättar hon.

Läxläsningsprojektet på laxhjalp.spaces.live.com drivs av Uppsala kommun. Coacherna är studenter som läser matematikämnen på universitetet. Peter Backeman som läser datavetenskap är coach på gymnasiechatten.
- Jag tycker att det är en jättebra idé. Jag kan själv känna behov av det, både när jag gick i skolan och i dag. Ofta är det en enda sak man kör fast på, säger han.
Det största problemet tycker han är att en chat alltid skrivs i löpande text. I matematik används formler som då inte går att skriva. Men hittills har han varje gång känt att eleven blivit nöjd.
- Utmaningen att förklara matematik är intressant i sig. Sen är det en bra erfarenhet, som kan vara bra i framtiden när man jobbar. Det enda man saknar är lite mer aktivitet, lite fler elever som frågar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om