För drygt en mÄnad sedan fick Tobias Aresköld ett telefonsamtal frÄn MikaelsgÄrden. Han Àger nÀmligen en Ica-butik som varje dag slÀnger stora mÀngder mat. Samtidigt Àr MikaelsgÄrden varje dag i behov av mat. Ur detta inleddes ett samarbete som ska minska matsvinnet och hjÀlpa hemlösa.
â Vi tvingas slĂ€nga frukt som inte Ă€r dĂ„lig, en liten prick pĂ„ ett Ă€pple gör att ingen vill köpa det. Och gĂ„rdagens bröd gĂ„r fortfarande att Ă€ta, men kunderna vill ha dagsfĂ€rskt bröd. Nu gĂ„r de hĂ€r varorna till behövande i stĂ€llet för att hamna i soporna, vilket Ă€r jĂ€ttebra, sĂ€ger Tobias Aresköld.
Vid halv nio pÄ morgonen hÀmtar Björn Fredlund, assistent pÄ MikaelsgÄrden, maten som Icas personal tidigare har packat ner i lÄdor och kassar. Varorna transporterar han med cykel och kÀrra, och ibland fÄr han köra flera vÀndor.
â Det kan bli rĂ€tt tungt, men det gĂ„r absolut att frakta pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet. Och om det skulle komma snö har jag en extracykel med dubbdĂ€ck, sĂ€ger Björn Fredlund.
Det Àr framför allt frukt och butiksbakat bröd som lÀmnas till MikaelsgÄrden. DatumstÀmplade varor som har passerat utgÄngsdatum skickas i regel inte vidare.
â SĂ„dant som Ă€r vakuumförpackat, exempelvis kaffe, gĂ„r bra. Men i övrigt vĂ„gar vi inte skicka mat som har gĂ„tt över bĂ€st före-datum. Mycket kan vara Ă€tbart, men vi vill inte riskera att nĂ„gon blir sjuk, sĂ€ger Tobias Aresköld.
MÀngden mat hamnar vanligtvis pÄ mellan 20 och 30 kilo frukt och lika mycket bröd per dag. MikaelsgÄrden brukar ha ungefÀr 40 besökare om dagen.
â Jag har bara fĂ„tt positiv respons frĂ„n vĂ„ra besökare. Maten brukar rĂ€cka till alla som behöver, och allt gĂ„r Ă„t. Jag hoppas att vi kan fortsĂ€tta med det hĂ€r samarbetet, sĂ€ger Björn Fredlund.