Matsvinn på schemat

En annorlunda men mycket uppskattad lektion i hemkunskap fick en grupp niondeklassare på Katarinaskolan på tisdagen.

Tallriken fylld av goda rätter gjorda på varor från Coop Boländerna som annars skulle ha kastats.

Tallriken fylld av goda rätter gjorda på varor från Coop Boländerna som annars skulle ha kastats.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-12-09 06:55

Det var sex studenter från Uppsala universitets Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, Cemus, som tog hjälp av Elisabeth von Essens hemkunskapselever för det egna projektet om hur man ska minska matsvinnet.

– Mat som slängs är en kostnad inte bara för butiker och hushåll utan också för miljö och klimat, och det här är ett sätt att visa att det kan gå bra att använda även produkter som nått bäst före-datum och frukt som blivit lite kantstött, sade Sofia Arnsten när hon presenterade sig och sina studentkamrater för eleverna.

Eleverna hade inte fått veta något om sin annorlunda lektion i förväg och Elisabeth von Essen fick frågan om medverkan bara en dryg vecka tidigare:

– Sådana här initiativ ska uppmuntras. Frågor om matvarors hållbarhet och svinn har vi berört tidigare, och att få det extra belyst är utmärkt, sade Elisabeth von Essen.

Studenterna hade också avtalat med Coop Boländerna om att få hämta matvaror som annars skulle slängas dagen innan hemkunskapslektionen. Först vid hämtningen kunde de bestämma vad eleverna faktiskt skulle göra på sin hemkunskapslektion:

– Det var hektiskt i går kväll när vi skulle förbereda sex olika recept, och varorna till de sex elevgrupperna, men nu går det ju jättebra, sade Nathalie Ahlbom, en annan av projektgruppens medlemmar.

Smoothies, äppelkaka, bananpannkakor, bananmuffins, lemonad och fruktsallad blev det som eleverna fick förbereda. Bananer med bruna fläckar och kantstötta äpplen, citrusfrukter i nät där bara en av frukterna sett bättre dagar, mjölk och yoghurt med gårdagens bäst före-datum … allt togs om hand och fula fruktdelar togs bort innan tillagningen började.

När allt var hackat, blandat och gräddat dukades bordet och 15 elever kunde smaka på vad de åstadkommit med hjälp av varorna som annars skulle kastats bort. Men projektet är inte avslutat med måltiden på tisdagen. Eleverna fick hemläxa:

– Kolla vad som finns i skåpen hemma hos er, och se efter om det kanske finns något att använda som annars skulle ha kastats. De 81 kilo matsvinn per person och år som svenskar står för går att minska. Ta en bild, skriv en dikt, berätta vad ni gjort nästa tisdag när vi kommer på återbesök, sade Nathalie Ahlbom.

Studenterna ska redovisa sitt kursprojekt dagen efter återbesöket.

– Det har varit jätteroligt, och vi har verkligen tagits väl emot av såväl eleverna som deras lärare. Lärorikt för både dem och oss, hoppas vi, sade Antonia Zbiniwicz.

Matsvinn

Varje år slängs 54 kilo ätbar mat och dryck per person i Sverige enligt Livsmedelsverket. Från storkök och restauranger beräknas att 120 000 ton mat slängs varje år.

Planering och lägre kyltemperaturer hjälper till att minska svinnet, och kontrollera om mat och drycker går att använda genom att titta, lukta och smaka på varan, se inte bara på bäst före-datum.

Däremot ska märkningen ”sista förbrukningsdag” respekteras.

En undersökning gjord av forskare på SLU av sex butikers svinn visade att varje butik slängde cirka 86 ton mat per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om