– Det nya med den här satellitplattformen är att vi kan göra den kostnadseffektiv och robust, men också flexibel, säger Johan Bäckström, försäljningschef på ÅAC Microtec.
Han säger att en motsvarande satellit hade kostat tio gånger så mycket om den beställts av den europeiska rymdstyrelsen, ESA. Nu stannar projektet, som finansieras av svenska Rymdstyrelsen, på 83 miljoner kronor. Totalkostnaden inklusive mätinstrument och uppskjutning ligger på 120 miljoner.
Satelliten heter Mats, vilket är en förkortning av Mesospheric Airglow/Aerosol Tomography and Spectroscopy. Forskningsprojektet handlar om klimatet och satelliten ska främst mäta vågrörelser i mesosfären på mellan 50 och 100 kilometers höjd. Mätinstrumentet levereras av forskarna vid Meteorologiska Institutet vid Stockholms universitet. Det ska byggas in i satelliten som i storlek kommer att bli jämförbar med en diskmaskin.
Själva satelliten kommer att skjutas upp till cirka 600–700 kilometers höjd. Med en polär omloppsbana, som tar ungefär 90 minuter att avverka, kommer den över tid att täcka in hela jordytan. Två år är det tänkt att den ska fungera. Men någon garanti är svår att ge. När satelliten väl är uppskjuten är det svårt att laga fel som inte åtgärdas genom att ladda upp ny mjukvara.
– Det är så många saker som kan göra att en satellit slutar fungera. Stora kommersiella satelliter brukar man försäkra, men jag vet inte om Rymdstyrelsen tänker teckna en försäkring för den här. De försäkringarna är ganska dyra, säger Johan Bäckström.