Matlagning på Ackis på väg bort
Akademiska sjukhuset slutar sannolikt att laga egen mat. Patienterna får i framtiden kost som tillagats vid ett utomstående kök och transporterats kall till sjukhuset.
Katri Lööw vid grytorna.Snart kan matlagning från grunden i Ackis kök vara ett minne blott.
Foto: Hans E Ericson/arkiv
- Som det är i dag kan vi bara servera den mat vi tillagar varm under ett par timmar. Alla patienter kan inte äta då så dagens system är inte särskilt flexibelt, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör.
Tyngst väger dock ekonomin. Akademiska räknar med att spara runt åtta miljoner kronor om året på att köpa färdiglagad mat. Dessutom behövs inte lika stora belopp investeras i den renovering som måste göras av köket. Hur stor del av kökspersonalen som tvingas sluta om systemet införs är inte klart.
- Det får vi se. Vi kommer inte att sluta laga met helt. Råkost och specialmat ska fortsättas tillredas i köket, säger Björn Ragnarsson.
Den färdiglagade maten ska tillredas enligt cook-chill metoden. Det innebär att maten snabbt kyls ned till tre graders temperatur när den är klar. Det ger en hållbarhet på upp till fem dagar.
Det sägs att kvaliteten på sådan mat inte ska vara något vidare? - Man säger ofta så. Men de jämförelser som gjorts med mat som tillverkats i varmt kök visar inga skillnader. Varken när det gäller näringsinnehåll, smak eller utseende. Så jag håller inte med, säger Björn Ragnarsson.
Politikerna tar ställning till förslaget i slutet av oktober.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!