Matlåda dålig lösning för äldre
Matlådan passar till en liten grupp äldre och uppskattas främst av friska äldre män som inte kan laga mat. Risken med matlådor är att de ger en stark fokusering på just de måltiderna. Matlådan innebär också att måltiden blir utan socialt innehåll för den äldre.
Forskarna har också intervjuat 20 personer, huvudsakligen kommunanställda, som i sitt arbete kommer i kontakt med hanteringen av matlådor.
Undersökningen har gjorts inom ramen för ett EU-projekt som studerar mat och måltider för personer över 65 år.
Fyrkantigt system
Ansvariga för intervjuerna är universitetslektorerna Ylva Mattsson Sydner och Kerstin Gustafsson, som båda arbetar vid Uppsala universitet.
Resultatet visar att många av de äldre tycker att systemet med matlådor är oflexibelt.
-Ofta önskar man att sig mera efterrätter och grönsaker. En del anser att portionerna är för stora och äter maten under två dagar, säger Kerstin Gustafsson.
De som fick varm matlåda uppskattade att man slapp uppvärmningen, men var samtidigt kritiska till att maten var allt för smaklös. Oavsett om maten levererades varm eller kall fick potatisen kritik.
Kokt potatis är viktig för äldre personer och forskarna menar att det är angeläget att hitta bättre lösningar för hur den ska hanteras.
Mest positiv till matlådorna är de friska männen som inte kan laga mat, säger Ylva Mattsson Sydner.
Försiktiga med kritik
De äldre är försiktiga med negativ kritik. Ett skäl till det tror Kerstin Gustafsson är att man betalar ett lågt pris, 17 kronor per portion om man har annan hemtjänst än matlådan. Och det dubbla, 34 kronor, om man enbart har matlådeleverans.
Flertalet av de kommunanställda som intervjuades framförde att matlådesystemet inte är perfekt men ändå den bästa lösningen de kan finna.
—Det är väldigt svårt att få klart för sig på vilka grunder beslut tas om vilken hjälp man ska få, säger Ylva Mattsson Sydner.
De måltider som inte är en matlåda, som exempelvis frukost och mellanmål, tenderar också att bli extremt snabba matlösningar och inte alltid näringsriktiga.
Tas på större allvar
—En enhetschef framförde att hon köper in näringsberäknade matlådor och sedan har hon gjort sin del. Samtidigt märks det att matfrågan nu tas på ett större allvar än tidigare, säger Ylva Mattson Sydner.
Hon tror betydligt att fler småskaliga lösningar skulle höja kvaliteten på de äldres måltider.
—Till exempel kan de äldre äta gemensamt. Måltiderna borde innehålla även förrätter och efterrätter. Det stimulerar aptiten och gör att man äter mer. Systemen måste bli mycket mer flexibla. Vissa dagar mår man lite sämre och önskar sig något särskilt, och då bör man kunna få det också, säger Ylva Mattsson Sydner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!