Matkörkort kan bli nytt krav
Körkort i mathygien kan bli verklighet i framtiden. När ett nytt regelverk införs i Sverige höjs kompetenskraven i livsmedelshygien.
Livsmedelsverket ska nu utreda möjligheterna att höja kompetensen i livsmedelshantering.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Skärpta krav
EU:s nya hygien- och kontrollförordningar som införs vid årsskiftet innebär skärpta krav på dem som jobbar vid landets 52 000 livsmedelsanläggningar, som storkök, krogar och livsmedelsbutiker.
I dagsläget ska alla lokaler inklusive utrustningen godkännas innan man får tillstånd av myndigheterna att driva verksamhet. Men i framtiden är inte det tillräckligt.
Jordbruksdepartementet vill därför bland annat utreda möjligheten att införa krav på ett slags verksamhetskompetens. Det innebär att inte bara lokalen är godkänd utan även att ansvariga och eventuell personal har grundläggande kunskaper i livsmedelshygien.
— I förslaget till utredningsuppdrag står att vi ska titta på olika alternativ för att öka kompetensen i livsmedelshantering. Eventuellt kan det komma att införas något slags kompetensbevis eller körkort, säger Inger Andersson, generaldirektör vid Livsmedelsverket i Uppsala.
För- och nackdelar
I utredningsdirektivet ligger att verket ska titta på för- och nackdelar med olika alternativ.
Ett alternativ, enligt Inger Andersson, kan vara att man inför ett generellt krav på hygienkompetens, dock utan att kräva att man kan bevisa sin kunskap med ett matkörkort.
Fördelarna med ett körkort i mathygien alternativt något slag av kompetensbevis menar Inger Andersson är att man då kan garantera att personalen har grundläggande kunskaper i livsmedelshygien.
Nackdelarna med kompetensbevis skulle vara kostnaderna för företagen, och att många som jobbar med livsmedel kan ha svårt att förstå svenska.
— Helt klart är att vi måste göra något i Sverige. Med de nya direktiven är det inte acceptabelt med det vi har i dag. I det den nya direktivet ligger kravet på en verksamhetskompetens och då räcker det inte enbart med ett lokalgodkännande, säger Inger Andersson.
Infört i Finland
I Finland infördes för tre år sedan hygienkörkort som blivit en succé. 250 000 matkörkort har utfärdats efter att livsmedelsanställda klarat ett prov i livsmedelshygien. Hygienpasset har blivit en statusgrej i branschen. Matförgiftningarna i landet har minskat med en tredjedel på tre år enligt tidningen Vår Föda.
— Det är inte alls omöjligt att ett hygienkörkort skulle få samma effekt i Sverige, säger Inger Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!