Matfrågor som orsakat larm eller debatt

Här är några exempel aktuella matfrågor som orsakat larm eller debatt:

Uppsala2006-03-03 12:57
1970-talet
Plastkulor i margarin (en vandringssägen).
Nitrat, nitrit och nitrosaminer i julskinka.
Björn Gillberg tvättar skjortor i tv med gräddpulver.
Sulfit i vin och potatis.
Färgämnen i basmaten.
Sabotage med kvicksilver i israeliska apelsiner.
Tungmetaller i keramik, inälvsmat och svamp.

1980-talet
Giftkatastrof orsakad av spansk olja.
Kadaverdebatt. Köttmjöl från självdöda djur i djurfoder.
Listeriabakterie i importerad ost.
Spår av dioxin i saft och glass.
Glykol i österrikiskt vin.
Solanin i potatis. Stopp för Magnum Bonum.
Campylobacter i kyckling.
Tjernobylkatastrofen hotar svamp, bär, fisk och ren.

1990-talet
Murklor stoppas i butikerna.
Galna ko-sjukan.
Ehec ny farlig bakterie.
Förbjudna hormoner i maten.
Antibiotikarester i livsmedel.
Transfettsyror hälsorisk.
Genmodifierade livsmedel.

Inför 2000-talet spåddes följande livsmedelsfrågor bli viktiga under de kommande åren:
  • Säker mat. Maten får inte innehålla bakterier, miljögifter.
  • Ärlig mat. Man ska kunna lita på att juicen inte är utspädd, att det finns lingon i lingonsylt och rätt fisksort i förpackningen. Allt detta har det fuskats med under senare år.
  • Bra mat. Livsmedelsverket jobbar med mål för att vi ska må bättre. Kostråd till barn och gravida är prioriterat.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om