Matentreprenör med påskfokus

Kaija Carlsson är matentreprenör och grundare av Studie: Köket vid Ica Kvantum i Gränby centrum. Smaken är i centrum när hon förbereder sig inför mathögtiden påsk.

Kaija Carlsson

Kaija Carlsson

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-04-18 13:00

Vad betyder påsken för matbranschen?
– Jättemycket. Det är en av de stora mathelgerna. Det är den första storhelgen efter jul, och ett tillfälle att nå ut med vårens mat.

Du har varit aktiv inom matbranschen i Uppsala i ungefär 25 år. Vad har ändrats under den tiden?
– Det har blivit en större medvetenhet när det gäller mat. Då pratade man om klorblekta blöjor och kaffefilter när man diskuterade miljön. Idag pratar vi istället om matens ursprung. Vi är medvetna om att det är det vi efterfrågar som produceras, och att vi som konsumenter har ett ansvar.

Hur skiljer sig egentligen påskens mat ifrån jul- och midsommarmaten?
– Under julen är det mer kraftiga såser, rotfrukter och mustig mat. På påsken är det istället lättare, ljusare och friskare såser. Nu finns vårens primörer, med vårlök och sparris. Påsken känns friare än julen. Här är äggen ett måste men annars kan man leka mer. Citrongräs kan exempelvis ge påsken en asiatisk touch. Skinkan kan griljeras med ett täcke av citron, örter och vitlök. Då blir det påskskinka istället för julskinka.

Om man har dåligt med tid inför påsken, vad bör man göra själv och vad kan man köpa i affären?
– Om man känner att man inte hinner med ordentligt är ett tips att börja i tid eller att beställa mat. En del saker kan man göra i förväg och planera. I butik finns det fina röror och såser i butik, potatisrätter och sallader. Man skulle kunna köpa tillbehören och själv tillaga köttet.

Hur väcktes ditt intresse för mat?
– Jag är uppväxt i Finland i en släkt där mat var viktigt. Den första frågan som ställdes när vi fick gäster var om de var hungriga. Mina kusiner hade en gård och min farmors föräldrar drev ett gästgiveri. Vi har alltid pratat mat hemma.

Vilket är ditt bästa matminne?
– Oj, vad svårt! Jag har så många! Ett av de bästa är en matupplevelse som jag hade på 1 800 meters höjd uppe i de franska alperna. Där uppe fanns det hundra kor som betade. Vi fick vara med och se hela processen, från mjölk till ost. I den färdiga osten kunde man känna smakrikedomen som hämtats från platsen där korna betade. Det var en speciell upplevelse.

Du är även sommelier, vilka drycker kan du rekommendera till påsken?
– Som sommelier är jag tränad i att känna smaker i mat och dryck för att skapa en förhöjd upplevelse. Vår Skandinaviska kultur är att vi gärna dricker öl, must och snaps. Jag vill gärna även lyfta fram vin till påskmaten. Druvan Riesling passar eftersom den har en fin syra och en bra frukt som möter syran hos exempelvis lax och andra fiskrätter. Exemepl på röda viner som passar till lamm, kalv, kyckling och fina örtsåser kan vara av druvor Pinot noir, Syrah eller Shiraz. De har en bra frukt, kryddighet och är medelfylliga.

Du startade Studio: Köket vid ICA Kvantum i Gränby Centrum 2007. Vad gör ni?
– Vi vill vara en plats för möten och upplevelser som är kopplade till mat. Vi har exempelvis mycket företag här och utbildningar.

Hur ser ditt eget påskfirande ut?
– I år blir vi elva personer som firar tillsammans i fjällen. Vi äter påsklunch med allt ifrån lax till äggröror. Jag vill ha senapssill. Min man Rolf vill ha inlagd sill och löksill, och han måste få sin prinskorv. Alla har sina rätter som de inte vill vara utan. I år ska jag även göra ett finskt inslag, den traditionella efterrätten memma. Vi har som tradition att alla målar var sitt påskägg och skriver sitt namn på det. Som husmor gömmer jag dem och alla får leta på sitt eget ägg.

PERSONLIGT: KAIJA CARLSSON

Ålder: 51 år
Bor: I Jälla utanför Uppsala
Familj: Barnen Johanna 24 år, Emil 20 år och maken Rolf
Yrkestitel: Startade Studio: Köket vid Ica Kvantum i Gränby Centrum 2007. Egenföretagare och matentreprenör
Bakgrund: 25 år inom matbranschen i Uppsala. Har en civilekonomiexamen och är sommelier
Hobby: Golf, skidor och promenader
Aktuell: Som smakexpert och matfantast inför påskens festmåltider

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!