Matfusket i svenska butiker har varit på tapeten i flera år. Det har bland annat handlat om falsk oxfilé och gammal köttfärs. I Sigtuna kommun har de kontrollerade matbutikerna totalt fått 24 prickar på 19 kontroller under året.
De vanligaste problemen är att kött ligger i för varma temperaturer och att varor är för gamla. I en butik hittades till exempel två månader gammal gröt på burk. Även städningen brister ofta.
– Det kan handla om städningen i charken och under hyllor, säger Michael Öhlund, livsmedelsinspektör på miljö- och hälsoskyddskontoret.
Han tycker att matbutikerna i kommunen sköter sig bra. Under köttfärsskandalen 2007, när det kom fram att Ica-butiker märkte om köttfärs som hade passerat sitt bäst före-datum, kollade livsmedelsinspektörerna i kommunen speciellt på köttfärs i butikerna.
– Då hittade vi inga tecken på att någon hade lurats på det sättet, säger Michael Öhlund.
Märkningen av livsmedel är ett återkommande problem när livsmedelsinspektörerna kontrollerar butikerna. De kommande tre åren ska inspektörerna fokusera extra mycket på hur butikerna sköter just märkningen.
Bakgrunden är nya direktiv från EU som syftar till att livsmedelsmärkningen i alla EU-länder ska vara lika. Det kan handla om typsnitt och språk på etiketterna, men även ursprungsmärkning.
– Just märkningen är ett svårt område. Många har manuell hantering och då måste man som butiksinnehavare veta vilken information som ska finnas på etiketterna, säger Michael Öhlund.
Kommunen ska också specialgranska redlighet, det vill säga att kunder inte bli lurade eller vilseledda, i ett kommunöverskridande projekt nästa år. I början av året bestäms vilken bransch som ska granskas på det området, troligt är att det blir antingen matbutiker eller restauranger.
– Det kan handla om att du tror att du köper 200 gram köttfärs men istället får 100 gram. Eller att du betalar för något som det inte är, till exempel fläskfilé istället för oxfilé.