Matbutiker klarar inte nya hygienkrav

Matbutikerna måste ha god hygien och strikta rutiner för att bli kvalitetscertifierade. Bara fyra av länets butiker lever upp till kraven.

Uppsala2010-03-11 19:04
Sedan i maj förra året finns en ny svensk standard för hur matbutiker ska hantera livsmedel.
För att bli kvalitetscertifierade krävs bland annat att butiken har god hygien och strikta rutiner för hanteringen av mat.
— Butikerna får bättre kontroll över flödena, det kan handla om allt från hur man hanterar grillning av kyckling till hur godisburkarna ska skötas. Och de blir bättre på det förebyggande arbetet. Jag tror också att det skapar en trygghet både för de som jobbar i butiken och för kunderna att det finns ett säkert och strukturerat arbete, säger Zahrah Ekmark, samordnare på Svensk dagligvaruhandel.

Hittills har fyra Ica-butiker i Uppsala godkänts: Torgkassen i Kvarnengallerian, Kvantum i Gränby, Samköp i Löten och Hörnan i Kåbo. Men fler butiker kan komma att bli certifierade.
— Just nu har vi en pågående process med ungefär fem butiker i länet. Men det är ett jättejobb butikerna lägger ner och det är inte säkert att alla kommer att bli godkända. Vi märker att det finns ett stort intresse från många butiker att få den här standarden, säger Maria Karlman, enhetschef för livsmedelsenheten på Aranea certifiering.

Prosanitas som är den andra av två godkända certifierare har en butik i Knivsta under granskning.
Zahrah Ekmark berättar att det fanns ett behov av att ha en strukturerad standard för hur de jobbar säkert med livsmedel i butik.

Varför har det inte funnit en standard tidigare?
— Jag vet inte varför men det är ju sådant som utvecklas hela tiden för olika ändamål. Det kan också vara någon händelse som gör att man känner ett behov av att få bättre koll, säger Zahrah Ekmark.

Är köttfärsskandalen en sådan händelse?
— Den har säkert påverkat men det finns nog flera faktorer som bidragit, säger Zahrah Ekmark.
Svensk standard för livsmedelshantering i butik
Standarden har tagits fram av Svensk dagligvaruhandel och bygger på riktlinjerna i "Säker mat i butik" från 2007, som godkänts av Livsmedelsverket.
Om en butik ska bli kvalitetscertifierad krävs att den har strikta rutiner för renhållning, kontroll av temperaturen i kyl- och frysdiskar och att personalen utbildats i livsmedelssäkerhet.
Granskningen och godkännandet sker av en oberoende tredjepart.
Certifikatets giltighet varierar mellan 6 till 18 månader, beroende på hur många kompletteringar butiken behöver göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!