Det finns just nu tre personer i Uppsala som begår ett brott bara de sätter sin fot inne på Hemköp i Svavagallerian. Senast i april i år blev en man portad, efter en ansökan från butiken – mannen har tidigare dömts för stölder och misstänks för flera brott i Svavabutiken, enligt Åklagarmyndighetens beslut. Det finns risk att han kommer begå fler brott i butiken eller "allvarligt trakassera någon som befinner sig där".
Tillträdesförbudet gäller i sex månader, och nyligen lyckades butiken även förlänga ett förbud för en annan person. Totalt har de fått beviljat tillträdesförbud för fyra personer sedan lagen trädde i kraft för drygt två år sedan, berättar butikschefen Adam Nilsson.
– Vi har nog fått igenom alla vi har ansökt om. Sedan är det några till som vi kommer att söka om.
Men butiken sticker ut. Generellt har den nya lagen inte använts särskilt frekvent i Uppsala – statistik som Svensk Handel tagit fram visar att det bara gjordes åtta ansökningar till Åklagarkammaren i Uppsala under det andra året med lagen, mellan mars 2022 och mars 2023. Av dessa beviljades sex stycken.
– Det kanske kan upplevas som lite bökigt, man behöver fylla i ett formulär och motivera. Men vi har valt vägen att försöka få genom det, på de tjuvar som är mest frekventa, säger Adam Nilsson.
Han tycker att lagen har fungerat bra.
– Det har hjälpt på så sätt att vi inte behöver lägga lika mycket tid på att följa efter personerna och alltid hålla koll, men de har inte varit hundraprocentiga med att hålla sig härifrån. Men de har gått från att vara här dagligen till betydligt mer sällan.
På Ica Torgkassen i Uppsala har man ansökt om att få två personer portade sedan lagen trädde i kraft. Den senare ansökan väntar man fortfarande på besked om, men den första avslogs – något som Ica-handlaren Petra Flygare har svårt att förstå.
– Jag vet inte vad som ska till. Det räcker inte att det är personer som är inne och stjäl så gott som dagligen, är våldsamma och har misshandelsdomar mot sig. Det känns som att lagen är ganska tandlös.
Precis som för många andra handlare är stölder ett stort och växande problem i butiken, berättar Petra Flygare. Hon tror att ett beviljat tillträdesförbud hade gjort skillnad. Men någon förklaring till beslutet fick hon inte, i avslaget står det bara att tillräckliga skäl saknas.
Att få igenom en ansökan känns nästan hopplöst, men butiken kommer fortsätta ansöka.
– Det behövs att ta nya tag för att visa att det här är problem som finns. Det är inte en hållbar situation att de här personerna får hålla på.
Det är en bild som Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, delar.
– Det är en arbetsmiljöfråga. Hade någon kommit in på mitt kontor och viftat med en stol och kallat mig könsord hade jag aldrig accepterat det, men i butiker har det helt plötsligt blivit okej. Det är helt oacceptabelt att personerna får komma tillbaks.
Lagen är en fantastisk möjlighet, men den behöver bli tydligare, menar Nina Jelver. Som det ser ut nu tolkas den olika av olika åklagare runt om i landet.
– Det är rättsosäkert. Och åklagarna behöver bli bättre på att motivera sitt avslag, så att butikerna får lära sig någonting.
Ansökningarna har blivit färre sedan lagen infördes. Nina Jelver tror det kan bero på att butiker tröttnat när de fått flera avslag.
– Vi hade hoppats att ansökningarna skulle strömma in. Jag hoppas verkligen det kommer vända.