Mat från alla världens hörn på Vaksala torg

Smakexplosioner, dofter och godsaker. Vaksala torg har under veckan förvandlats till en festival för all världens mat.

Omar Ka lagar flera olika grytor från det afrikanska köket.

Omar Ka lagar flera olika grytor från det afrikanska köket.

Foto: Julia Koch

Uppsala2022-09-23 15:39

Sedan i tisdags och fram till lördagkväll kommer Vaksala torg vara fyllt av mat från alla världens hörn. Där korsas dofter, smaker och kryddor med varandra och besökarna har ett tiotal olika länder att testa mat ifrån. Redan vid klockan tio på förmiddagen, precis när festivalens fjärde dag har dragit igång, har ett gäng nyfikna besökare trillat in.

– Jag är på väg till bussen men jag passade på att gå förbi och titta på vad som finns. Det är verkligen supermysigt med matfestival och jag hoppas att det kan ske oftare, säger Eva-Leena Jöehrs Hjorter.

Bakom ett av de första köken man stöter på står senegalesen Omar Ka som lagar olika grytor och ris från det afrikanska köket.

– Den afrikanska maten är väldigt smakrik och god. Det är kul att få vara här och visa upp vår mat, säger han.

Från tio på morgonen till runt sex på kvällen tillagas och serveras mat till hungriga besökare. Utbudet är stort och valmöjligheterna många. Bland vagnar och människor går Tord Högman och kikar. 

undefined
Kyckling basquaise, en fransk rätt som innehåller kyckling, tomater, paprika, vitlök och rosmarin. Serveras med potatis.

– Det luktar gott från flera av ställena måste jag säga. Rätt coolt att man kan få prova mat från flera länder på ett och samma ställe, säger han.

Vad vill du helst testa?

– Jag får se om det blir något. Men kycklingen på det franska stället ser god ut. Sedan gillar jag verkligen fish and chips.

Lite längre bort ligger just det franska köket som Tord syftar på. Där tillagas förutom kyckling även musslor och potatis. Lagar maten gör fransmannen Alois Sobolewski som tycker att Uppsala är en fin stad, även fast han inte hunnit besöka så mycket än.

– Det är väldigt kul att få vara här, vi har varit och besökt olika städer i Sverige i snart fem månader. Det är många som vill prova framför allt musslorna och kycklingen, säger han.

undefined
En rad olika ostar går att köpa med sig hem från festivalen.

Förutom mat från Frankrike och Afrika kan gästerna även prova på gyros, nachos, hamburgare och massa annat. Det finns även godsaker i form av ostar, oliver och engelsk fudge.

Framåt klockan 11 på förmiddagen börjar allt fler gäster dyka upp för att äta lunch. Vid de uppställda borden sitter ett gäng studenter och äter. En av dem, Ludwig Spjut Ericsson, är på festivalen för tredje dagen i rad.

– Det är verkligen jättenice. Jag har varit på liknande grejer förut och det är roligt att se alla olika maträtter, säger han.

undefined
Fr.v; Leonard Ericsson, Ellinor Johansen, Ludwig Spjut Ericsson åt både grekiskt och langos till lunch.

Vad har varit godast hittills?

– Langos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!