Vid Flottsundsvarvet finns en mastkran som tillhör Upsala Segelsällskap (USS). Den används i huvudsak för att sätta master på segelbåtar när de sjösätts, och för att justera eller laga master som går sönder. När kranen inte används för det ändamålet är tanken att den ska stå orörd, men så är inte fallet. Barn och ungdomar klättrar upp och använder den som ett hopptorn eller slänggunga – rätt ner i farleden.
– Vi är djupt oroade över sättet som ungdomar badar och hoppar från den här mastkranen, det är förenat med livsfara, säger Magnus Johannesson, ordförande för Upsala Segelsällskap.
Varvsområdet ligger precis där Fyrisån mynnar ut i Ekoln och båtar passerar dagligen. Risken är stor att båtarna inte hinner upptäcka personerna som befinner sig i vattnet. Ibland kör vattenskotrar genom leden med hög hastighet och hinner inte heller se de badsugna ungdomarna.
Personerna simmar även över till andra sidan för att hoppa och svinga från träden. Det har lett till att trädgrenar börjat falla ner i vattnet, och ofta ligger de en bit under ytan och är svåra att se, menar Magnus.
– Hoppar man från 15 meter och landar rätt på en sådan kan det hända riktigt otäcka saker, säger han.
Från mastkranens topp har ungdomarna knutit fast en egengjord trapetsstång gjord av metall och kastar sig ut över passagen där båtar passerar. Även om USS upprepade gånger tagit bort den så sätter ungdomarna dit nya.
– Vi förstår att de tycker det är spännande och roligt att hoppa och bada därifrån, men det är direkt olämpligt, säger han och fortsätter:
– Jag är rädd att föräldrar inte inser eller förstår vad deras barn håller på med, och vad det kan leda till.
USS har blivit tillsagda att tydligt markera att det inte är en badplats av den karaktären. Trots flera försök med förbudsskyltar så badas det ändå. Magnus tycker att en lösning är att hägna in området, men i arrendeavtalet som de har med Uppsala kommun är det inte ett alternativ.
– Allemansrätten gör att man får vara där. Det är okej att röra sig vid vattnet, gå på bryggan eller titta på båtarna, säger Roger Lindström, områdeschef på stadsbyggnadsförvaltningen vid Uppsala kommun.
Men kommunen är också oroade över badsituationen.
– Det finns stora risker med att hoppa och svinga på det sättet. Det är verkligen farligt, säger Roger Lindström.