Nyligen rapporterade UNT om en Uppsalabutik som omges av allvarliga brottsanklagelser och som betalar hyra till Uppsala kommun. En Uppsalabo har återkommande försökta larma kommunen om kopplingen till butiken. "Jag ringde kommunen över tio gånger men de var inte ett dugg intresserade", berättade Uppsalabon som istället hänvisades till Skatteverket.
Det här är ett typfall på vad Uppsala kommun hoppas att bli bättre på genom ett nytt projekt med polis, myndigheter, fyra andra kommuner, samt Brottsförebyggande rådet. Det säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
– De kriminella är ofta väldigt kreativa och smarta och hittar alla luckor. Vi måste också vara det. Vi ser stor potential i att arbeta tajtare ihop. Och vi kan bli mer kreativa med de verktyg vi redan har om vi slår ihop våra verktygslådor.
Lokalt finns redan samarbeten mellan kommun, polis och myndigheter. Det nya nu är den nationella nivån.
Initiativet kom från polisens Nationella operativa avdelning vid ett möte i mars där kommuner med utsatta stadsdelar, som Uppsala, träffade S-ministrarna Morgan Johansson och Mikael Damberg.
Kommunerna fick då frågan om att delta i det nya samarbetet.
– Jag räckte omgående upp handen. Nästa steg är att kommunernas säkerhetschefer ses i vår, säger Erik Pelling.
Enligt protokollet från ministermötet är bidragsbrottslighet till enskilda och föreningar, samt bedrägerier från oseriösa företag i samband med upphandlingar, angelägna områden att arbeta med.
– Det kan handla om fusk med försörjningsstöd eller i upphandlingar. Vi har också från andra kommuner sett hårresande exempel på fusk med assistansersättning. Man får anta att sådant även förekommer i landets fjärde största kommun. Men det kan också handla om fall som butiken i UNT:s artikel, där flera myndigheter är inblandade men där information ramlar emellan stolarna, säger Erik Pelling.
Moderate kommunalrådet Fredrik Ahlstedt tycker att det här och liknande samarbeten är bra. Men de får inte stå i vägen för åtgärder mot vad han ser som grundproblemen: att poliserna är för få och lagstiftningen för tam.
– Det blir lätt för många sådana här projekt. Nyttan måste hela tiden utvärderas och så vi måste vi se till att åtgärda de riktiga problemen. Poliserna måste vilja stanna i sitt yrke, säger han.