Måste betala renovering själva

NYHETER. Flera boende på Vidargatan är upprörda eftersom de själva ska betala för att badrum och kök återställs efter stambyte. Bostadsrättsföreningen menar att beslutet skett demokratiskt. Men enligt Stig Alexandersson, jurist vid bostadsrättsnämnden, är det mycket ovanligt att man låter de boende betala.– Att återställa till en normal standard anses vara en förenings skyldighet, säger han.

Uppsala2014-02-18 16:52

På Vidargatan i Valsta ska lägenheterna i HSB:s bostadsrättsförening Björken stambytas. Själva stambytet betalar föreningen genom att höja årsavgift för de boende. Men de skador som uppstår när till exempel kakel måste rivas, ska den boende betala själv.

Fredrik Cedergren köpte sin lägenhet på Vidargatan i somras. Han blev förvånad när han fick reda på att han måste betala minst 42 000 kronor för att återställa sitt badrum efter att stambytet ägt rum.
– Jag vet faktiskt inte hur jag ska ha råd, jag får försöka spara och låna, säger han.

Fredrik Cedergren är inte ensam. Flera av de boende som Sigtunabygden har pratat med berättar att de inte har råd att betala för renoveringen.
– En del har faktiskt flyttat härifrån på grund av det här, säger en kvinna som vill vara anonym.

Enligt Stig Alexandersson, jurist vid bostadsrättsnämnden, är det fast praxis att föreningen återställer badrum och kök efter stambyte utan kostnad för de boende.
– Jag tror aldrig att jag har varit med om det, eller möjligen har jag stött på det någon enstaka gång att någon förening har övervägt att gå in och riva ner badrummet och byta stammar och rör och sedan bara gå därifrån, säger Stig Alexandersson.

I januari i år höll bostadsrättsföreningen Björken en extrastämma. Ett förslag var att föreningen skulle betala alla kostnader och att avgiften sedan skulle höjas. Men majoriteten av dem som närvarade ville betala själva.

Christina Karvahall är en av flera boende i området som känner sig missnöjd med att behöva betala hela kostnaden för ytrenoveringen själv.
– Det rör sig om mycket pengar, jag har tur som inte behöver stambyte i mitt kök, säger hon.

Kjell Aronsson, ordförande för bostadsrättsföreningen, drev förslaget om egen finansiering. Fördelen, anser han, är att den enskilde kan utnyttja rotavdraget.
Som jurist vid bostadsrättsnämnden har Stig Alexandersson kommit i kontakt med en rad olika föreningar. Han har aldrig hört talas om att man röstar om vem som ska betala.
– I nittionio fall av hundra uppstår inte den här diskussionen, man bara säger att stambyte ska genomföras. Väldigt ofta ger man medlemmarna själva möjligheten att välja vilket kakel de vill ha. Om det är dyrare än standard får de betala mellanskillnaden, men det är alltså föreningen som betalar, säger han.

Kjell Aronsson tycker att styrelsen agerat korrekt.
– Det är alltid ett misslyckade när folk är missnöjda, men stambyte måste ske och det kommer aldrig att ske utan problem och missnöje, säger han.

Fakta

Den som är missnöjd med ett beslut som tagits i en bostadsrättsförening kan klandra stämman. I praktiken innebär det att man stämmer föreningen.

Bostadsrättsnämnden erbjuder bostadsrättsföreningar och enskilda bostadsrättshavare möjlighet till en opartisk bedömning i svåra eller kontroversiella frågor inom bostadsrättslagens område. Nämndens yttranden är inte bindande utan endast vägledande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om