Mästare lärde ut japansk stridskonst

Svärdskonst, samurajernas krigsteknik eller en kampsport? Svaret på vad iaido egentligen är varierar. Men just nu är sportens mästare, den 69-årige Takada Gakudo, på besök i Uppsala.

Foto: Hans E Ericsson

Uppsala2008-07-07 09:19
Det är knäpptyst i Fyrishovs D-hall. Ett 40-tal män och kvinnor med svarta och vita dräkter bugar djupt och sätter sig sedan ner på knä. Blickarna är tomma, men samtidigt fokuserade. Plötsligt skriker stormästaren Takada Gakudo till och blixtsnabbt ställer sig skaran framför honom på fötterna och svingar sina svarta svärd framåt, upp över huvudet och snabbt ner framför kroppen. Iaidolektionen är inledd.

Iaido är konsten att dra och hantera det japanska svärdet, såsom det traditionellt utövades av den japanska krigaradeln, samurajerna. Nu, 500 år efter att tekniken uppfanns, handlar den lika mycket om att finna själslig harmoni, lugn och kärlek, som svärdhantering. Den typ av iaido som ut­övas av Uppsalas iaidoklubb kallas muso shinden ryu och är en av flera hundra varianter av iaido.
- Iaido är bra träning för kroppen samtidigt som man blir lugn och fokuserad av den. Dessutom är jag intresserad av japansk kultur, säger Martin Agback som är ordförande i KFUM Uppsala iaidoklubb.

Det är nionde gången klubben bjuder in sin stormästare, Takada Gakudo, för att under fem dagar undervisa det fyrtiotalet utövare som letat sig till Uppsala. Många av dem kommer från trakten, men också från Finland, Bulgarien och Estland.
- Det är stor grej för oss att han är här. Han lär ut på ett speciellt sätt, ser alla fel man gör och rättar till dem, säger Anna Haapaniemi som tränat iaido i tre år och också bott ett år i Japan.

Karaktäristiskt för iaido är att utövaren drar svärdet och hugger i samma rörelse. Takada Gakudo går runt bland nybörjarna som är de första som får ta plats på parketten. Han visar dem några övningar, först långsamt och sedan snabbare. Med hjälp av kroppsspråket och en blandning av japanska och engelska rättar han till deras rörelser. Han vill se mer kraft i huggen. Att deltagarna hyser stor respekt för sin ledare går inte att ta miste på. Efter varje instruktion han gett bugar utövaren djupt tillsammans med sina grannar på golvet som också stannat upp för att lyssna.

- Det är viktigt för mig att iaido inte bara utövas i Japan utan också i resten av världen. Sporten handlar om att träna sin kropp och själ till lugn, men också att hitta koncentration i en stridssituation. Det är därför jag kommer hit. Dessutom är Sverige ett vackert land och eleverna tränar hårt, säger Takada Gakudo.
Som avslutning bugar deltagarna både stående och sittande mot Takada Gakudo. Tystnaden sänker sig återigen över hallen. Takada Gakudo bugar tillbaka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om