Massvaccinationen igång – Einar, 95, tidigt på plats

På måndagen började vaccineringen i större skala av gruppen över 65 år. UNT var på plats på Fyrishov och träffade 95-årige Einar Avander, en av de första som kallats.

Kö till vaccinationsbåsen blir aldrig särskilt lång.

Kö till vaccinationsbåsen blir aldrig särskilt lång.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2021-03-15 17:58

– Det känns ingenting. Nu väntar jag bara på att jag får komma och ta nästa spruta också, säger Einar Avander när han sitter och tar igen sig efter vaccinationen.

Är det något särskilt du har sett fram emot att göra när du blir vaccinerad?

– Jag skrev till min dotter som bor i Amerika att jag vill åka till Stockholm och lyssna på jazz. Sen är det väl andra vanliga saker som att gå till frisören, säger Einar Avander.

undefined
Einar Avander, 95, fick sin spruta av Birgitta Strandh (t h) på måndagen.

Den här veckan pågår vaccinationerna av de över 80 år i tre vaccinationslokaler i Uppsala samt Håbo och Älvkarleby. Nästa vecka följer övriga kommuner i länet.

Vid vaccinationslokalen i Fyrishov är det 2 000 personer som ska vaccineras den här veckan. Första dagen har 300 personer bokats in för sin första vaccindos. Fortfarande är det helt och hållet vaccintillgången som styr hur många som hinns med. När UNT är på plats är det glest mellan besökarna, och någon kö blir det aldrig till de sex vaccinationsbåsen.

I ett rum blandas vaccinet till och fördelas på sprutor. Just nu är det Pfizer Biontechs vaccin som ges i den här lokalen. Under nästa vecka kommer man, åtminstone någon dag, att använda Modernas vaccin. Vaccindos 2 måste ges med samma fabrikat som den första, och vaccintypen registreras i journalen för var och en.

undefined
I en av multihallarna i Fyrishov har man byggt upp vaccinationsbås.

Elisabet Karlsten, personalansvarig för vaccinationerna på Region Uppsala, ser till att allt löper på som tänkt. Än har inga missöden rapporterats. När vaccinationslokalerna nu tagits i bruk, två veckor senare än vad man först hade räknat med på grund av försenade vaccinleveranser, kan hon pusta ut.

– Det mesta jobbet har varit i samband med förberedelserna. Jag var chef för akutmottagningen när den nya akuten skulle öppna på Ackis. Det var en viskning jämfört med det här. Nu har vi fått bygga upp allt från grunden, säger Elisabet Karlsten.

Hon berättar att det är mycket material som behöver komma på plats, allt från munskydd och handsprit till pennor och papper.

undefined
Elisabet Karlsten, personalansvarig för vaccinationerna på Region Uppsala, kan pusta ut när vaccinationerna kommit i gång.

Bristen på vaccin fortsätter att sätta käppar i hjulet för planeringen. De kommande veckorna minskar leveranserna vecka för vecka, framför allt på grund av att det kommer färre doser av Astra Zenecas vaccin än vad som tidigare aviserats.

– Just nu planerar vi vilka som ska kallas vecka 13. Längre fram än så vet vi inte, säger Elisabet Karlsten.

Carola Wallebring, sjuksköterska och områdeschef på Min Doktor, en av de privata vaccinatörerna som bemannar stationerna i Fyrishov, säger att den korta framförhållningen ställer till det även i deras planering.

– Det vi vet är att vi kommer att vara här denna vecka och vecka 15. Helst skulle vi vilja veta en månad framåt. Det är inte så att vi står med tio extra sjuksköteskor. Men jag förstår utmaningen för regionen när de inte vet hur mycket vaccin som kommer, säger hon.

Det som är klart är dock att det vecka 14 endast är i Uppsalas lokaler som vaccinationerna kommer att vara i gång eftersom det bara är i Uppsala som det då finns personer över 80 år som ännu inte fått sin första vaccindos. Först därefter kan man gå ner i åldrarna och börja vaccinera de som är födda mellan 1942 och 1951. Preliminärt räknar Region Uppsala med att den här gruppen kan få sina kallelsebrev under andra halvan av mars. Det gäller också de med stöd enligt LSS.

Personal inom vården vaccineras parallellt under fas 2. De kallas till vaccinationerna via sina respektive arbetsgivare.

Vaccinationer i fas 2

Just nu pågår vaccinationerna i fas 2. Där ingår alla som är födda 1956 och tidigare, de som får dialys eller har genomgått transplantation, vuxna som får stöd enligt LSS samt personal inom vård och omsorg som arbetar nära sköra personer.

De som ska vaccineras i gruppen 65+ kallas i åldersordning med de äldsta först.

Förra veckan fick Region Uppsala 9 680 vaccindoser levererade som kan ges denna vecka. Under vecka 11 väntas 9 080 doser anlända och veckorna därefter 8 380 respektive 6 580 doser.

Karta: Fyrishov
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!