Masskopiering hotar läromedlens existens
I höst kommer ett regeringsförslag som ska göra det svårare att masskopiera kurslitteratur. Men föreningen Svenska Läromedel anser inte att det räcker och tänker inom kort uppvakta justitieminister Thomas Bodström i frågan. Kopiering av kurslitteratur bör förbjudas helt, säger föreningens jurist Caroline Lagerkrantz.
Den typen av försäljning är redan i dag ett brott mot Upphovsrättslagen. Däremot är det tillåtet att kopiera "för eget bruk", något som också görs i stor utsträckning. Enligt Svenska Läromedel försvinner en fjärdedel av intäkterna, 400 miljoner kronor, varje år från förlagen till följd av kopieringen.
Lagändring förbereds
Justitiedepartementet förbereder till i höst en proposition där Upphovsrättslagen föreslås bli förändrad. Huvudskälet är att tekniken gjort det möjligt att framställa kopior mycket billigt och av bra kvalitet. Det egna bruket vid kopiatorn kan därmed lätt bli fullgod litteratur åt hela ens klass.
Huvudlinjen från regeringen är att kopiering bara ska tillåtas av verk "av begränsat omfång" eller av "begränsade delar" av verket.
Det räcker inte, skriver Svenska Läromedel i sitt remissvar. I skenet av alla kopieringsbutiker som etablerats vid universitet och högskolor, och som specialiserat sig på studenternas och deras behov, kommer inte den nya lagen att efterlevas, tror man.
Enda sättet att komma åt problemet och rädda själva existensen av svenskproducerad kurslitteratur, anser man, är att helt förbjuda kopiering av läromedel.
— Det tänker vi också ta upp när vi tillsammans med författare träffar justitieministern, säger Caroline Lagerkrantz.
Föreningen lovade också tuffare tag mot organiserad kopiering när UNT i fjol skrev om skadeståndsärendet. Varje dag får föreningen in tips, till exempel från lärare som märkt att studenterna inte har originalböcker.
— Vi utreder alla tips, kollar om de stämmer. Vid ett par tillfällen har det lett till att förlagen drivit processer, vi betraktar det som pilotfall där vi vill göra ett statement.
Okunskap
— Men i många fall handlar det bara om okunskap. Det räcker med att vi ringer till butiken det gäller och informerar om de regler som gäller så drar de öronen åt sig, säger Caroline Lagerkrantz.
Enligt Malin Bonthron, handläggare på justitiedepartementet, kommer en lagrådsremiss under hösten. Regeringens proposition dröjer ytterligare en månad, sedan ska riksdagen fatta beslut om en förändring i upphovsrättslagen.
— Det gör att lagändringen knappast kan träda i kraft vid årsskiftet utan tidigast kanske till våren, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!