Undersköterskorna får jobba fler nätter – utan mer i lön

Nya scheman ska höja kvaliteten på äldreomsorgen, enligt Uppsala kommun. Men nattpersonal vittnar om en ohållbar förändring. "Folk letar nya jobb och sjukskriver sig för att de inte orkar", säger Caroline Nelborg på Kommunal.

Caroline Nelborg, Kommunals sektionsföreträdare för äldreomsorgen i Uppsala kommun.

Caroline Nelborg, Kommunals sektionsföreträdare för äldreomsorgen i Uppsala kommun.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2024-04-11 06:24

Nyheten i korthet

  • Uppsala kommun har infört nya scheman för undersköterskor i äldreomsorgen, som minskar återhämtningstiden. Caroline Nelborg på Kommunal menar att personal letar nya jobb och sjukskriver sig på grund av den ohållbara förändringen.
  • Kommunen anser att förändringen höjer kvaliteten på vården genom att minska beroendet av vikarier. Rasmus Sundström, avdelningschef för Uppsala kommuns äldreomsorg, säger att fler fast anställda undersköterskor ska anställas under året.
  • Undersköterskor och Kommunal varnar för att sjukskrivningar och uppsägningar kan vänta. Medina Alic, undersköterska, menar att patientsäkerheten kan hotas med personal som fått för lite återhämtning.

– Det var inte länge sedan vi fick applåder, under pandemin. 

Katarina Meier, 54 år, jobbar som undersköterska på äldreboendet Västergården i Svartbäcken. I 17 år har hon jobbat natt och hittat en rutin som fungerar i livet, med längre ledighet efter att ha jobbat intensiva perioder. Men sedan en dryg månad tillbaka har hon och många andra ett nytt schema – med betydligt mindre återhämtning.

Nu undrar hon hur hon ska orka.

 – Här ser det ut som att jag har tre dagar ledigt, säger hon och pekar på en rad i sitt schema.

– Men dag ett går jag ju av nattpasset klockan sju och måste sova, och dag tre behöver jag börja ställa om igen för då börjar jag passet klockan 22.

undefined
"Jag har valt yrket för att jag älskar våra äldre. Det är på natten vi har tid att göra lite extra för dem. Men då behöver vi ha tålamodet och orken, nu är jag rädd att jag ska bli för trött", säger Katarina Meier, undersköterska, som inte vill vara med på bild.

Det är en stor schemaförändring som just nu pågår inom Uppsala kommuns äldreomsorg. Undersköterskornas tidigare sexveckorsscheman byts ut till ett som rullar på fyra veckor. 

Alla undersköterskor i hela kommunen ska ha samma schema, så att det ska bli lättare att flytta personal mellan boenden om det behövs extra resurser någonstans. Dessutom kortas arbetspassen, vilket betyder att fler arbetspass kan läggas in per fyraveckorsperiod.

De som jobbar natt drabbas särskilt hårt. Det menar Caroline Nelborg, facklig företrädare på Kommunal. Nattjobbarna kommer att få jobba fler nätter, med färre dagars ledighet mellan passen. 

– De som jobbar heltid får två extra nätter och en extra kväll per månad, utan mer i månadslön, säger hon.

undefined
Caroline Nelborg, Kommunals sektionsföreträdare för äldreomsorgen i Uppsala kommun.

Hon håller för fullt på att samla in namnunderskrifter från kommunens äldreboenden. Hittills har hon fått in cirka 500 namn. Tanken är att lämna en protestlista till Uppsala kommun, för att få dem att ändra sig.

Kommunen menar att förändringen höjer kvaliteten på vården. De boende ska slippa träffa många olika vikarier, utan istället möta fast anställda undersköterskor som de känner igen.

– De som bor på våra boenden måste ha en stabil personalgrupp runt sig, och visstidsanställda har inte samma kompetens, säger Rasmus Sundström, avdelningschef för Uppsala kommuns äldreomsorg.

undefined
Rasmus Sundström, avdelningschef inom Uppsala kommuns äldreomsorg, medger att det finns scheman som kan bli bättre.

Han berättar att kommunen har i uppdrag från politikerna att öka antalet fast anställda undersköterskor i äldreomsorgen, och under året ska fler anställas.

Men både Kommunal och undersköterskor som redan börjat jobba enligt det nya schemat tror att omfattande sjukskrivningar och uppsägningar väntar.

– Jag vet att folk redan nu letar nya jobb och sjukskriver sig för att de inte orkar, säger Caroline Nelborg.

Camilla Bergelin, 36, jobbar på Lillsjögården i Almunge. Hon har gått på det nya nattschemat sedan i februari, och vittnar om många färre dagar att ställa om dygnet och vara ledig på. Från att ha delat ganska lika, har hennes man fått ta över ansvaret för de fyra barnen alltmer.

– Men jag vill ju finnas där för familjen, så då vet jag att jag kommer prioritera bort sömnen efter nattpassen. Jag är för ung för att bli sjukskriven men jag är rädd att jag kommer bli det, säger hon.

undefined
Caroline Nelborg har samlat in över 400 underskrifter. Nu ligger namninsamlingen ute på nätet så att fler ska kunna skriva under. Tanken är att lämna en protestlista till kommunen.

Och Medina Alic, 57, undersköterska på Västergården, menar att patientsäkerheten hotas med personal som fått för lite återhämtning. Trötthet kan leda till att man råkar ge fel mediciner, har sämre reaktionsförmåga eller inte har tålamodet att ta hand om de äldre som har ångest och är oroliga på nätterna, säger hon.

– Vi kommer att gå hem trötta och komma till jobbet trötta. Cheferna kan väl komma och provjobba med oss en vecka? För det är en sak att bestämma om folks liv, en annan sak att leva det.

undefined
"Vi kommer inte att vara mänskliga. Vi kommer gå till jobbet trötta och komma hem trötta", säger Medina Alic, undersköterska.

Chefen Rasmus Sundström känner till kritiken. 

Han berättar att kommunen anställt en schemautvecklare som "kommer om någon månad" och ska se över det nya schemat.

– Vi ville se om vi kan göra det bättre.

Har ni anställt den personen för att ni fått kritik? 

– Egentligen inte, men det har ju stärkt tesen att det här behöver vi göra bättre.

Så schemana kan komma att ändras? 

– Vi vill som sagt utveckla arbetet. När man gör en så här stor förändring tror jag det finns utrymme för förbättringar, och det första schemat man gör är sällan det bästa. Jag tror inte det är optimala scheman vi har idag utan de kan nog bli bättre.

undefined
Uppsala kommun har anställt en schemautvecklare som ska se över äldreomsorgens scheman. Det är dock oklart när ett resultat av den översynen kommer vara klart.

När kan personalen vänta sig ett besked?

– Jag kan tyvärr inte ge något definitivt datum för närvarande.

Facket tror att många kommer sjukskriva sig eller säga upp sig på grund av den minskade återhämtningen. Hur ser du på det?

– Det är klart att vi inte vill att det ska hända. Vi vill ha hållbara scheman, säger Rasmus Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!