Massiv kritik mot köpcentrum i Fullerö
Planerna på ett stort köpcentrum med temapark i Fullerö vid E4:an mellan Uppsala och Storvreta väcker starka känslor. Bara två av nästan 90 yttranden som hittills kommit in till stadshuset är positiva.
Grafik: Karl Åstrand
Foto:
Ett par kommunala nämnder tycker det är omöjligt att ta ställning innan den fördjupade översiktsplanen för Storvreta är klar till hösten.
Resten av de nästan 90 yttrandena från kommunala nämnder, politiska partier, föreningar, närboende och privatpersoner vill stoppa byggplanerna. Omtanken om miljön och klimatet är det vanligaste motivet för att säga nej.
Ett storskaligt köpcentrum vid Fullerö skulle betyda ännu mer biltrafik, ökade utsläpp av växthusgaser och risk att den lokala handeln på gång- och cykelavstånd utarmas, menar till exempel miljöpartiet de gröna, flera socialdemokratiska stadsdelsföreningar, miljövårdsrådet och Naturskyddsföreningen i Uppsala län. Det strider helt mot kommunens uttalade miljömål att minska utsläppen.
Att affärerna i närbelägna Storvreta skulle slås ut befarar många remissvar. En del tror också att detaljhandeln i Uppsalas norra och östra stadsdelar skulle drabbas. Det skulle göra det ännu svårare för de som har bil att handla, menar till exempel Kvarngärdets socialdemokratiska förening.
De närboende har protesterat mot planerna. Vad händer med våra djur om centrumet byggs, undrar en lantbrukare.
Många privatpersoner har också engagerat sig och alla kräver att planerna avblåses. De flesta pekar på miljöeffekterna.
Det vore tråkigt om Uppsala skulle utmärka sig ytterligare som en klimatfientlig kommun med externa köpcentra, ny flygplats och en dyr och ineffektiv kollektivtrafik och trafikplanering, skriver en Uppsalabo.
Se hur det gick för detaljhandeln när de stora köpcentra i Stenhagen hade etablerats. Alla lokala affärer slås ut, skriver en annan.
Flera remissvar anser att det finns betydande brister i förslaget. Hur miljön påverkas är inte utrett, inte heller trafikflödena. Enligt miljö- och hälsoskyddsnämnden kommer byggplanerna att få en betydande miljöpåverkan. Därför behövs både miljöbedömning och en miljökonsekvensbeskrivning. Fritids-och naturvårdsnämnden vill veta vad som menas med temapark. Föreningen Vård Uppsala efterlyser en utredning om alternativ markanvändning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!